Засега обаче няма да се връщат в класните стаи

Засега онлайн уроците за учениците от 5-ти до 12-ти клас ще продължат. Все още е рано за решение големите деца да се върнат в клас. Това стана ясно след среща между образователния и здравния министър. Пет са възможните варианти за продължаване на обучението в зависимост от развитието на пандемията.

Анализът на противоепидемичните мерки продължава и на този етап за връщане на всички ученици няма как да се говори окончателно, се посочва в съобщение на здравните власти.

Миналата седмица в класните стаи се върнаха само малките деца - от 1 до 4 клас. Тогава  образователният министър Красимир Вълчев съобщи, че е възможно от 18-ти януари присъствено отново да учат и по-големите. До такова решение обаче днес не се стигна.

Дванайсетокласникът Славчо твърди, че ще се подготви също толкова добре за матурите в края на годината и ако учи само от вкъщи, а не в клас. Това обаче не означава, че не иска отново да е на училище.

„Това да се върна на училище всъщност е свързано с факта, че искам да излизам повече и поради факта, че сме толкова затворени, имаме нужда да се разгърнем повече и да се срещаме с хора отново”, смята Славчо Абрашев.

Надежда Славчо да се види със съучениците си все пак има. Директори и експерти от просветното ведомство обсъждат различни сценарии за обучението до края на учебната година. Един от тях е в клас да се завърнат само учениците, на които им предстоят външни оценявания и матури.

„Най-оптимистичният е връщане постепенно на всички класове, така че да има възможност всеки клас да премине през присъственото обучение през следващите месеци”, обясни Диян Стаматов, директор на 119-то СУ „Акад. Михаил Арнаудов”.

Около 20 % от учителите в Благоевград ще се ваксинират срещу коронавирус

Част от учениците обаче не искат редуване на онлайн и офлайн уроци.

„Ако ще бъде толкова шарено с присъствено и дигитално, смятам, че е по-добре да си останем дигитално, защото основната част на това да сме дистанционно е безопасността ни. Ако седмица през седмица идваме, това ще ни демотивира”, смята Славчо.

Един от сценариите е повторно връщане вкъщи на всички деца - дори тези до четвърти клас. Дотук обаче ще се стигне само при рязък скок на заразените, категорични са директорите. Затова призовават повече техни колеги да се ваксинират. Ниският процент желаещи до момента си имал обяснение.

„Болшинството от младите колеги просто не смятат, че са рискови и поради това не са се записали. Една голяма група са го преболедували и една малка част от колегите, които са отказали, са с различни хронични заболявания”, обяснява Диян Стаматов.

До дни трябва да стане ясна и логистиката как и кога ще започне имунизирането на учителите и непедагогическия персонал. Държавата обмисля да започне и масово тестване на работещите в системата на образованието.

Разговорите за връщане на учениците ще продължат и в следващите дни. Решение може да има още този петък.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.