Тя съдържа 2400 дози

В склада на „Бул Био” пристигна първата пратка от 2400 дози на ваксината на Moderna срещу COVID-19. Тя ще бъде разпределена само към РЗИ-София, тъй като е малко, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

Нова по-голяма пратка от 4000 дози се очаква на 25 януари. От тях ще бъдат разпределени за РЗИ по страната.

„От утре сме създали организация да започне ваксинацията", каза проф. Ангелов. 

Така ваксинационната кампания у нас продължава с 2 различни ваксини. Най-основното различие между тях е температурата, при която се съхраняват. Ваксината на Moderna се съхранява при минус 20 градуса, а на Pfizer – при минус 70. До момента у нас са имунизирани 14 161 души.

„Втората фаза от ваксинирането ще започне от домовете за стари хора. Ако вървим с това темпо, нещата изглеждат изключително добре”, заяви проф. Ангелов.   

„Имаме свободен капацитет от лекари, които да извършват имунизация, включително личните лекари. Имаме достатъчно екипи за целта”, каза министърът. Той увери и, че има достатъчно ваксини за всички.

От Щаба очакват към средата на февруари да пристигнат и първите дози от ваксината на AstraZeneca, която все още не е получила официално одобрение от Европейската комисия по лекарствата. 

 

„Обнадежден съм от темповете, с които върви ваксинацията. Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари”. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който посрещна първата пратка от ваксините на Moderna.

На 25 януари пък ще започне масово тестване на учители за COVID-19. Ще се използват антигенни тестове. Целта е да се види каква е скритата заболеваемост сред тях и да се прецени каква е готовността на системата за връщане на учениците в клас.

„Длъжници сме на училището, на децата, на родителите”, каза здравният министър.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.