Все повече са и желаещите да се ваксинират медици, стана ясно на брифинга на Оперативния щаб

Здравните власти отново отчетоха добра тенденция от противоепидемичните мерки. Според официалните данни за последната седмица излекуваните са три пъти повече от новозаразените с COVID-19. От следващата седмица се възстановяват плановите операции и практическото обучение за ученици и студенти.

Сред областите с най-малко новозарзени са Разград, Смолян и Благоевград, а с най-много Враца, Варна и Русе. Към момента са запълнени 32% от болничните легла за пациенти с коронавирус. Заетите интезивни легла са 44%.

Борисов: Ситуацията се подобрява. Възобновяваме плановите операции

„Отчитаме изключително добра тенденция от противоепидемичните мерки, което се отразява на заетостта на леглата, която намалява”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

„За 7 дни излекуваните са 14 853, а новопотвърдените случаи 4023”, обясни министърът.

Все повече били и медиците, които искат да се ваксинират.

„Някои се опитват да прокарат идеята, че не сме осигурили достатъчно ваксини за всички български граждани. Това не е вярно”, категоричен е здравният министър. „Приблизително половината от лекарите и сестрите, които работят в лечебните заведения, вече искат да се ваксинират. В началото тази цифра беше около 33%”, допълни проф. Ангелов. И отново каза, че целта е да се стигне до 70% ваксинирани български граждани.

Работи се и с „Информационно обслужване” по създаването на мобилен сертификат, който да се издава на ваксинираните, така че всеки да го има в телефона си и да може да го представя, когато е необходимо.

Областите, в които ще започне втората фаза на ваксинирането, ще бъдат онези, в които са задоволени нуждите на всички желаещи от първата фаза. „Мисля, че Бургас има готовност да започне ваксинацията на учители”, каза здравният министър.

„В момента тече процесът по секвениране за новия вариант на коронавируса. Това не е нов щам. До края на януари сме заложили за изследване проби на суспектни пациенти”, уточни доц. Ангел Кунчев.

 

 

„Една от главните ни цели е българите да са най-информирани в ЕС. Неслучайно е и стремежът на здравните власти да дават подробна информация”, обясни проф. Ангелов.

„Искам да благодаря на всички български граждани, че достигнахме тези добри резултати. Сега ми се иска да ги запазим максимално дълго. Доживяхме времето, след като ноември оглавявахме класациите по заболеваемост, сега да сме на 27-о място сред страните от ЕС и Европейското икономическо пространство. На 6-о място ме на Балканите за 14 дневен период, което е 154 души на 100 хиляди”, заяви доц.  Ангел Кунчев.

Смъртността е 13,7 на сто и страната ни заема 9-о място в ЕС.

Най-негативните тенденции се отчитали във Великобритания и Чехия. Това най-вероятно се дължи на т.нар. нов щам. В Нидерландия също се оформят няколко огнища, които се приписват на него.

Въпреки,че епидемията започва да утихва, от щаба призоваха за  отговорност. Основания за повече дисциплина давала и новата разновидност на COVID-19.

„Не трябва да се отслабва бдителността на всеки един гражданин, да спазваме дистанция и дезинфекция и да избягваме масови събирания”, заяви ген. Венцислав Мутафчийски.

Следващата седмица, със заповед на здравния министър, ще бъде възстановено част от практическото обучение за ученици и студенти. Списъкът на дейностите, които не могат да се провеждат в електронна среда, ще бъде изготвен заедно с министър Красимир Вълчев.

Възстановява се и плановият прием и операции, но при постъпване в болница, задължително условие ще е наличието на отрицателен PCR тест. 

Обмислят да пускат карантинираните за час-два, за да гласуват (ВИДЕО)

„Мисля, че политиците трябва малко да спрат да експлоатират темата за изборите. Те ще дойдат, но ако продължим да мислим само за тях и забравим за здравето на хората, ще трябва направо да избираме нов народ”, коментира здравният министър.

„Нагледахме се на политици, които решават проблемите на определени групи. Но сега дойде време да се погрижим за всеки един български гражданин. Както казва мой приятел: „Всичко вече е обещано, сега само търсим хора, които да изпълнят обещанията””, каза още проф. Ангелов.

Борисов за ваксините: Да има списъци, а не случаи като в Сандански 

Междувременно приключи проверката на Медицински надзор в болницата в Сандански, където общински служители бяха ваксинирани в разрез с правилата. 

На брифинга проф. Ангелов уточни, че изпълнителният директор на болницата не е спазил изискванията на ваксинационния план. Лечебното заведение е общинско и министърът на здравеопазването няма право да извършва кадрови промени. „Ако зависеше от мен, още днес щях да съм освободил директора”, каза проф. Ангелов.

А в понеделник в някои области на страната паралелно с първата фаза на имунизация ще започне и втората. Това ще е възможно там, където има достатъчно дози за хората, попадащи в първия етап на ваксинационния план.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.