Той настоя организацията да се подобри и ваксинирането да става по-бързо

Премиерът Бойко Борисов изиска да не се допускат злоупотреби с ваксинацията. И още - дозите да се поставят по стриктен план, за да няма втори случай като този в Сандански.

„С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания „останаха две, вместо да ги хвърлим...” Да, по-правилно е вместо да се хвърлят да се поставят, но нека да има веднага следващи, които ако не е отишъл човекът, който е по списъка, следващият по списъка. А не подобни случаи, които имахме”, каза Борисов.

Заседанието на правителството продължи с отпускане на милиони. Този път в две направления – образователна инфраструктура и помощ за бизнеса.  По първото перо траншът беше на стойност 2 млн. лв. Това е само част от предвидените 210 млн. лв. за следващите 3 години, с които ще се строят нови училища и детски градини и ще се ремонтират вече съществуващи.

„Одобрено е финансирането и изграждането на 11 нови училища и 37 нови детски градини”, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

„С министър Каракачанов не даваме пари само за танкове, хеликоптери и самолети, а и за всичко останало”, заяви премиерът.

40 млн. лв. отиват за помощ за заетите в туризма и транспорта. По данни на правителството в тези сектори средства са получили 1785 работодатели и самоосигуряващи се лица. Запазените работни места били  над 26 000.

„Всичко това е възможно, защото и приходните агенции, и правителството през годините са спестявали. И виждате – спестените пари ни помагат в момента”, каза още премиерът.

Въпреки че сметката на кабинета засега излизала, непредвидените разходи ставали все повече. Затова и Борисов намекна за разхлабване на мерките.

„Важно е възможно по-бързо да излезем от тези противоепидемични мерки. Виждате, че стотици милиони излизат на месец от бюджета за подкрепа на неработещ бизнес, затворен в следствие на пандемията”, поясни Борисов.

Заради спестовността премиерът даде и висока оценка на работата на правителството в условията на криза.

„Аз съм убеден, че по показателите ни в момента, ние се справяме най-добре в Европейския съюз, колкото и нескромно да звучи”, твърди министър-председателят.

ВАКСИНИРАНИ ПОЛИТИЦИ: Ще бъдат ли наказани отговорните за случая в Сандански?

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.