Никола Селакович се срещна и с българския си колега Екатерина Захариева

Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с министъра на външните работи на Сърбия Никола Селакович, който е на официално посещение в страната ни.

„Отношенията между България и Сърбия винаги са били приятелски и прагматични, а в условията на пандемията от коронавирус станаха още по-динамични“, заяви в началото на разговора българският премиер.

Борисов пред Вучич: За другата Нова година - магистрала между София и Белград

Бойко Борисов припомни помощта, която страната ни предостави на Сърбия още в началото на разпространението на вируса - медицински защитни облекла за многократно ползване, необходими на медицинския персонал за борбата с вируса. Министър-председателят посочи и финансовата подкрепа от страна на ЕС за страните от Западните Балкани, която бе отпусната, за да се отговори на непосредствените нужди от медицинско оборудване и за социалното и икономическо възстановяване.

В хода на разговора бяха обсъдени ключови за двете страни проекти като автомагистрала „Европа“ и „Балкански поток“, както и стартирането на изграждането на интерконектора България-Сърбия. Той ще даде възможност сръбската страна да получава втечнен природен газ от терминала в Александруполис, където България участва с 20 %. На територията на България трасето ще е 62 км., а стойността на обществената поръчка е около 144 млн. лв. Българският премиер изтъкна, че въпреки трудностите, породени от глобалната пандемията, активната работа продължава.

„Тези проекти са от изключително значение за свързаността и инфраструктурното и енергийното сътрудничеството както между България и Сърбия, така също за региона и Европа“, подчерта Борисов.

Министър-председателят припомни на своя гост, че само преди няколко месеца лично запозна сръбския президент Александър Вучич с ускорената реализация на магистрала „Европа“ и на „Балкански поток“. Премиерът посочи, че регионалното сътрудничество във всички сфери остава крайъгълния камък по пътя към постигане на мир, стабилност и просперитет за Западните Балкани.

Сърбия ще изгради газов интерконектор с България до началото на 2023 г.

По време на срещата беше отбелязана и българската подкрепа за европейския път на Сърбия. „Напредък е възможен единствено на основата на собствените заслуги и индивидуалните постижения в изпълнението на критериите“, категоричен беше премиерът Бойко Борисов.

Той отбеляза, че България винаги е помагала и ще продължи да подкрепя всички свои съседи в името на социалния и икономически просперитет на народите в региона.

По-късно министърът на външните работи Екатерина Захариева се срещна със своя колега от Сърбия. Тя и Никола Селакович се договориха двете страни да работят активно за още по-добри връзки между бизнеса и хората чрез подобряване на инфраструктурата, съвместни проекти и откровен и прагматичен диалог на всички равнища.

„Свързани сме от векове, имаме близки и прагматични отношения. Успяваме да реализираме важни инфраструктурни проекти, които са важни за целия регион. Фактът, че дори във времена на COVID-19 успяваме да запазим динамиката на отношенията, показва колко е искрено нашето приятелство“, заяви министър Захариева, която прие Никола Селакович на първо официално посещение у нас.

Двамата министри споделиха мнението, че добрият политически диалог е добра основа и стимул за развитие на сътрудничеството. Те очертаха туризма като един от най-перспективните сектори, като увеличаването на броя на посещенията от двете страни на границата през последните години предполага осигуряване на добра инфраструктура. Завършването на магистралата от София до границата със Сърбия до края на годината, както и откриването на нови ГКПП ще са ключови в това отношение.

Министрите Захариева и Селакович се договориха двете страни да активизират работата по изграждане на още един ГКПП на север от Стара планина. За улесняване на контактите между гражданите и бизнеса Екатерина Захариева подчерта и необходимостта от продължаване на добрите практики, изградени между София и Белград в началото на пандемията, с осигуряване на зелени коридори за товарния транспорт и бърз граничен контрол.

Тя припомни взаимната помощ, която са си оказали двете страни, като изтъкна, че България е успяла да осигури висококачествени защитни облекла за лекари в съседната държава, а Сърбия е съдействала на българските граждани да преминат през територията й и да стигнат до домовете си.

България ще продължи за подпомага Сърбия, включително по линия на официалната си помощ за развитие, увери министър Захариева. През последните четири години страната ни е предоставила по ОПР 2,5 милиона лева за различни проекти в Сърбия. За тази година е предвидено безвъзмездно финансиране  с около 435 000 лева на 8 проекта.

Акцент в разговорите бе и българското национално малцинство в Сърбия.

„Българското национално малцинство наистина е мост и стимул за нашите отношения“, заяви Екатерина Захариева. Тя подчерта необходимостта сънародниците ни от Западните покрайнини да имат пълен достъп и условия чрез осигуряване на учебници за изучаване на майчиния си език. Никола Селакович увери, че Сърбия прави всичко възможно и ще работи за максимална защита на правата на българското национално малцинство. „Заинтересовани сме да си сътрудничим във всички аспекти по отношение на статута на българското национално малцинство“, каза той.

Двамата министри се договориха двете страни в оперативен порядък да осъществяват връзка за решаване на всички възникнали въпроси, свързани със сънародниците ни в Сърбия.

Селакович благодари на Екатерина Захариева за последователната българска подкрепа по пътя на Сърбия към Европейския съюз. „Подкрепата ни ще продължи. Тя се доказа и по време на нашето европейско председателство с отварянето на нови преговорни глави. Имаме желание да споделяме опита си“, каза българският външен министър.

Захариева и Селакович се договориха и да бъдат активизирани контактите между България и Сърбия на институционално ниво, като бъдат организирани и политически консултации между двете министерства на външните работи, каквито не е имало от 2015 г.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си