Това увери министър Сачева и подчерта, че забавянето идвало от грешки в декларациите

Правителството е подпомогнало около 1 милион души с различните мерки. Това отчете социалният министър Деница Сачева, след като от движение „България за гражданите” поискаха оставката ѝ. Те твърдят, че затворените бизнеси масово не получават обещаните пари. Сачева призна, че по много плащания има забавяне. В същото време само по мярката 60/40 били разплатени 747 милиона лева. Затова институциите работели максимално, за да може всички кандидатствали за помощ да я получат.

Кабинетът обсъди разхлабването на мерките в някои сектори и бизнеси

До края на януари ще бъдат изплатени всички суми по мярката "Запази ме". В това увери Сачева на брифинг в петък.

Тя подчерта, че причина за забавянето при някой от получаващите подкрепа, били грешки в подаваните от тях декларации. Сачева бе категорична, че всички суми за ноември и декември ще бъдат изплатени до края на януари. От февруари започва прием на документи за подкрепа в размер на 75% от доходите на работниците.

 

 

„По комбинацията от мярката, заедно с 60/40, са изплатени 82 млн. лева. Запазени са близо 30 хиляди работни места. По мярката „Запази ме” са подадени 80 194 заявления за компенсиране на 42 960 работници. Изплатени са 4,5 млн. лева за 16 хиляди работници. Имаше известни забавяния в изплащанията на тези пари и поради огромния обем на работа”, поясни Сачева.

РАВНОСМЕТКАТА: Над 220 хиляди са безработните българи в края на 2020 г.

По мярката, с която се подкрепят секторите хотелиерство, ресторантьорство, транспорт и туризъм, само с 290 лева за самоосигуряващи се лица, са платени 29 млн. лв. Получени са заявления от 2055 работодатели за общо 27 259 работни места.

„По мярката 60/40 до момента са изплатени 747 млн. лева. Запазени са 250 хиляди работни места. За тази година са предвидени 600 млн. лева за продължаване на мярката до септември”, каза още Сачева.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.