В ямболско село няма нито един желаещ учител, на място отиде доц. Кунчев

Над 50% учители и непедагогически персонал, към този момент, са заявили че няма да се включат в кампанията по ваксинирането срещу COVID-19.

Кюстендил е областта с най-малко учители, които искат да се ваксинират, но ситуацията е подобна в цялата страна. Това стана причината здравните власти и представители на Министерството на образованието и науката да започнат информационна кампания. Доц. Ангел Кунчев и зам.- министърът на образованието Таня Михайлова се срещнаха с учители в ямболското село Бояджик, където са отказали ваксинация. Той потвърди, че е нужно да се подава коректна информация към учителите.

Pfizer обещава на ЕС да навакса с доставките на ваксини

„100% от колегите заявиха, че не искат ваксинация, но хубавото е, че сега когато направихме другото проучване за тестването, над 75% от колегите заявиха желание да бъдат тествани”, каза една от учителките.

„Ако искате се имунизирайте, само че си направете сметката кои са плюсовете и кои минусите. Съобразете го с вашето собствено здравословно състояние”, заяви Кунчев.

„Ние не може да отидем до всяко село. Няма как физически да го направим”, допълни той.

Кунчев: Новият вариант на COVID-19 се развива бурно, 10 души заразяват 27

Кунчев призова учителите да не взимат решение за ваксиниране на базата на публикации в интернет. „Пишеш "ваксина" в интернет и те залива с 80% глупости - от тотални неистини, през полуистини и много малка част реална доказана информация с факти. Не може да го променим, така е. Интернет е свободно пространство, всеки може да пише каквото си иска, само че ще е голяма грешка вие да вземате решения на тази база”, коментира още той.

Според здравните власти броят на желаещи ваксина учители ще расте, защото списъците са отворени. „Всички държави се борят за някакво количество ваксини и то се борят жестоко”, посочи Ангел Кунчев.

От Министерството на здравеопазването обещаха да са особено внимателни с връщането на децата в класните стаи.

„Всички се притесняваме, когато има струпване, но мерките, които се вземат в училище, предполагам ще ни позволят да задържаме такива нива”, каза Таня Михайлова - зам.-министър на образованието.

Междувременно от София омбудсманът Диана Ковачева призова външното оценяване след 4-ти и 10-ти клас да отпадне

„Сезирана съм от над 14 400 души, които са разтревожени от факта, че тази година има опасност да не бъдат отменени матурите за 4-ти и 10-ти клас. Едни матури, от които на практика нищо не следва за децата”, коментира тя.

От образователното министерство обаче, не предвиждат такова решение на този етап.

Репортер: Георги Манев

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.