Всички чужденци ще влизат у нас само с отрицателен PCR тест

България се намира в много добро положение към момента. В резултат на предприетите мерки заболеваемостта на 14-дневна база е под 100 на 100 000 души и сме една от четирите европейски държави извън червената зона. Алармиращ факт обаче е разпространението на новия вариант на COVID-19, който вече е и в България и е необходимо да се намали скоростта на неговото разпространение. С тези аргументи Националният оперативен щаб препоръча постепенно разхлабване на противоепидемичните мерки в България по време на работното съвещание, което премиерът свика в Министерския съвет с представители на НОЩ, ваксинационния щаб и министри.

Борисов: Осигурили сме втората доза от ваксината за всички имунизирани

„Днес ще предприемем действия за издаване на заповед за влизане на територията на страната на всички граждани, идващи от трети страни и от Европейския съюз, със задължително влизане у нас с PCR тест. По този начин искаме да осигурим територията на Република България и да повишим сигурността на българските граждани по отношение на внасянето на новия вариант на коронавируса в страната“, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

По каква схема големите ученици ще се връщат в клас

В рамките на заседанието бе потвърдено решението от 4 февруари да се възобнови присъственото обучение на учениците от 5 до 12 клас по строго определен ред.

От началото на февруари врати отново ще могат да отворят залите за фитнес, спорт, танци и за културни мероприятия, както и магазините в големите търговски центрове.

От Българска ритейл асоциация обаче твърдят, че бизнесът им трудно ще се възстанови. „Ние недоумяваме как идентични обекти на улицата са безопасни, а същият обект в търговския център е опасен”, коментира Тодор Тодоров.

Много от магазините може и да не проработят. „След като една година съществуваме в ненормална среда, много от колегите, в това число и аз, сме потърпевши, прекратихме изцяло търговска дейност”, казва още Тодоров.

Докато за моловете решението е почти взето, съдбата на заведенията остава под въпрос. Премиерът Борисов разпореди на здравния министър Костадин Ангелов да проведе среща с представителите на ресторантите, заведенията и нощните клубове и отново да обсъдят възможни варианти за тяхното функциониране.

„Надявам се в хода на тези разговори те да проявят разбиране”, посочи Ангелов.

ПРОТЕСТ СРЕЩУ ОГРАНИЧЕНИЯТА: Школи по изкуствата искат отслабване на мерките

От бизнеса казват, че нито знаят за такава среща, нито я искат. „Нашите сдружения категорично нямат намерение да се срещат със здравния министър, тъй като той многократно, на всички последни срещи, пое ангажименти, каза неща, които не изпълни. Грубо казано ни излъга. Обмисляме да поискаме оставката му заради това, че ни излъга”, каза Емил Коларов от Сдружението на заведенията в България.

По-късно от Асоциацията на заведенията разпространиха и писмо, в което задават няколко въпроса за мерките и техния ефект на здравния министър.

Браншът отправя и обвинения, че министърът води лична война със собствениците на ресторанти и обяви, че сваля доверието си от него и иска оставката му. 

„Нека все пак си спомнят, че преди един месец имаше хора, които починаха в линейки, обикаляйки. Нямаше легла в болниците, имаше хора, които прекараха много тежко и се бореха за легла. Това беше преди един месец. За радост с нашите мерки ние това го спряхме в рамките на седмици“, посочи по-рано днес министър-председателят.

Борисов обърна внимание, че ако заведенията заработят отново сега, при повишаване на броя на заразените с коронавирус, отново ще трябва да бъдат затворени и в такъв случай държавата по- трудно ще може да изплаща помощ, защото пак ще са необходими нотификации за това.

На този етап, протестът на бизнеса за сряда остава. И все пак, работодателите подкрепиха стъпките към отваряне, които властта анонсира. „Всички луфтове, които позволява подобряването на епидемичната обстановка в България, трябва да се обират и да се прави опит, колкото се може по-широко да се отворят нещата”, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.

В ОЧАКВАНЕ НА НОВА ЗАПОВЕД: Бизнесът настоява за край на локдауна

По отношение на изпълнението на ваксинационния план министър Костадин Ангелов днес докладва, че до момента над 26 000 души са имунизирани, като на 4610 лица е поставена и втората доза от ваксината. В част от областите на страната ще започне ваксинирането на учителите. Подготвят се и списъците с желаещите да се ваксинират и от третата ваза на ваксинационния план. 

„Нека хората да знаят, че максимум за 3-4 дни след пристигането на ваксината, половината от количествата се поставят, а другата половина се пази за след 21 дни, за втората доза. При тези разклатени доставки, ние не рискуваме здравето на хората“, категоричен беше премиерът.

Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов докладва, че днес в страната са пристигнали повече от 14 000 дози ваксини, които веднага ще започнат да бъдат поставяни. От следващата седмица доставките ще бъдат на седмична база. Очаква се и решението на Европейската агенция по лекарствата и за третата ваксина, която ако бъде одобрена, ще може да се доставя още от следващия месец. Кирилов изтъкна още, че има достатъчно количества Ремдесивир, както и медицински кислород.

Председателят на Националният оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски и директорът на „Пирогов“ Асен Балтов докладваха, че в ръководените от тях лечебни заведения намалява броят на хоспитализираните пациенти и на настанените в реанимация. „България се намира в една много добра ситуация, но в страната ни е изолиран новият вариант на вируса и това е алармиращ факт, който трябва да заостри вниманието ни“, категоричен беше председателят на НОЩ. Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на щаба Тодор Кантарджиев отбеляза, че няма медицински доказателства, сочещи, че новият вариант на COVID-19 протича по-тежко, но със сигурност е по-заразен.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си