Вижте какво реши Отрасловият съвет в системата на средното образование

Отрасловият съвет в системата на средното образование на свое заседание днес обсъди възможностите за възстановяване на учебните занятия след 4 февруари, съобщава Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България /СРСНПБ/, който е и директор на 119-то Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов" в София.

Решиха кога отварят молове и фитнеси, големите ученици се връщат в клас

Той уточнява, че са били взети няколко решения. От 4 февруари да се върнат присъствено в училищата 7-ми, 8-ми и 12-и клас, в рамките на две седмици, след тях - 5-ти, 10-ти и 11-и клас, а накрая - 6-ти и 9-ти клас.

По време на заседанието на Отрасловия съвет е прието и решение да се упълномощи министъра на образованието и науката да проведе разговори в Националния оперативен щаб, при които да защити позицията за диференциран подход при възстановяването на образователния процес в присъствена форма, особено за малките населени места и училища с малък брой паралелки.

Очаква се МОН да събере, обобщи и представи на социалните партньори информация колко учители разполагат със служебни лаптопи, таблети или други средства за електронна комуникация не по-късно от 05.02.2021 г.

Отрасловият съвет подкрепя и политиката приоритетно да се възстановяват дейностите в отраслите „Образование“, „Култура“ и „Спорт“, свързани с децата и учениците.

Започна масово тестване на учителите в страната (СНИМКИ+ВИДЕО)

Позицията на СРСНПБ за вземане на автономни решения е била подкрепена по принцип, но възможността за реазилизирането й зависи от решение на министъра на здравеопазването, а не на МОН и не от отрасловия съвет, информира днес Диян Стаматов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО Е.

Източник: БТА