Правилата за гласуване в извънредна обстановка влизат в парламента

Правилата за гласуване влязоха на второ четене в парламента. Основният спор между депутатите е за това как ще бъде осигурена безопасността на участниците в изборния процес. Текстовете предвиждат хората, поставени под карантина, да могат да гласуват в мобилна урна или специална секция.

Правната комисия реши как ще гласуват поставените под карантина

Според депутата от БСП Филип Попов с този закон се опорочават изборите и се създава нормативен хаос.

"Категорични сме, че в настоящата ситуация е необходимо да бъдат въведени промени за възможно най-нормално право на вот на българските граждани", заяви Красимир Ципов от ГЕРБ.

По думите на Хамид Хамид от ДПС по време на партийни мероприятия се прилагат разпоредбите, отнасящи се за кина, театри и концертни зали.

Всяка една секционна избирателна комисия може да бъде съставена от минимум трима членове, независимо дали е в България или чужбина.

Дава се възможност за гласуване и с изтекла лична карта. Партиите ще могат да провеждат кампании, но при стриктно спазване на мерките срещу вируса.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.