През 2019 г. най-голямата световна икономика нарасна с 2,2 на сто

Брутният вътрешен продукт (БВП) на САЩ се е свил с 3,5 на сто през 2020 година, което е най-силният икономически спад от 74 години, предадоха световните агенции.

Джанет Йелън положи клетва като министър на финансите на САЩ

Икономиката на страната понесе тежък удар след избухването на епидемията от коронавирус преди 10 месеца, което доведе до дълбока рецесия и загуба на десетки милиони работни места, припомня Асошиейтед прес.

Динамиката на БВП рязко се е забавила до растеж от 4 на сто през тримесечието октомври-декември след рекордния скок от 33,4 на сто за тримесечието юли-септември, сочат данните на министерството на търговията. През периода април-юни пък бе отчетен рекорден срив от 33,4 на сто след спада от 5 на сто на годишна основа през първото тримесечие на миналата година. Хиляди бизнеси бяха затворени, а близо 10 милиона души все още са без работа на фона на пандемията, която отне живота на над 400 000 американци.

Пандемията от коронавирус сложи край на най-дългия период на растеж на американската икономика, продължил близо 11 години.

Свиването на икономика през 2020 г. е първото от 2009 година, когато БВП се понижи с 2,5 на сто и е най-силното от срива с 11,6 на сто през 1946 година, когато американската икономика е разтърсена от Втората световна война. В исторически план най-тежък удар е отчетен през 1932 година, когато в разгара на Голямата депресия БВП на САЩ се свива с 12,9 на сто, сочат данните, стигащи назад до 1930 година.

Лагард от ЕЦБ: Икономическата несигурност е частично изчистена

Публикуваните днес цифри са първата от три оценки за динамиката през миналото тримесечие и ще бъдат актуализирани два път през идните седмици.

Перспективите за 2021 г. остават неясни. Икономисти предупреждават, че устойчиво възстановяване вероятно няма да се наблюдава, докато ваксините срещу COVID-19 не бъдат широко разпространени в цялата страна, а правителството не задейства спасителни мерки в цялата икономика - процес, който може да отнеме месеци.

Президентът Джо Байдън представи възстановителен план за 1,9 трлн. долара и може да използва днешните данни, за да убеди някои конгресмени, според които това е твърде голяма сума след отпуснатите едва в края на декември допълнителни 900 млн. долара в помощ на икономиката, отбелязва Ройтерс.

През 2019 г. най-голямата световна икономика нарасна с 2,2 на сто.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си