Дете е принудено да плаща кредита на убитата си майка

Абсурден случай след трагедия на пътя. Деветгодишно момиче трябва да изплаща заем, наследен от починалата ѝ майка. При инцидент от миналото лято млада жена от София беше пометена от кола на пътя край Созопол. Въпреки изяснените обстоятелства около трагедията, на този етап застрахователят не покрива дълга ѝ, въпреки сключената полица. Така детето дължи 30 000 лева.

9-годишно момиче трябва да изплаща заем, наследен от починалата й майка

В нощта на 26-и юли кола помита 34-годишната Юлия Ангелова. Шофьорът бяга без да окаже помощ и втора кола удря отново младата жена. След множество травми майката на 9-годишното момиче умира.

Няколко месеца след инцидента шофьорът е установен, но заради малкото доказателства днес е на свобода. Сега детето живее с баща си.

„Тя самата ме попита дали ако го хванат, ще я заведа при него да го попита, какво е направил с майка ѝ. Определено искам справедливост и да разбера какво е станало. Човекът, който е направил това, да си понесе отговорността“, казва Цветелин Цеков, бивш съпруг на Юлия Ангелова.

Бившият мъж на прегазената Юлия: Убиецът да обясни на дъщеря ни, защо майка й е мъртва

Докато чака справедливост, 9-годишната дъщеря на блъснатата жена, получава известие за кредит с остатък от 27 000 лв. Дългът е застрахован, като при смърт, компанията трябва да погаси задължението в пълен размер. Вече седми месец това не се случва. Бившият съпруг на Юлия недоумява защо.

„До настоящия момент абсолютно нищо, един или два пъти съм разговарял с човека оттам, той ми обясни, че когато излязат със становище, ще бъдем уведомени или от там, или от банката“, добавя Цветелин.

Междувременно застрахователят иска от Окръжната прокуратура в Бургас експертиза за това дали Юлия е била пияна. За NOVA потвърдиха, че са изпратени кръвни проби за анализ в две съдебно-медицински лаборатории – в Бургас и във Военна болница в София.

„Никъде не пише, че пешеходец не може да употреби алкохол и да си ходи по улицата. Още повече, че тя е била в насрещното и се е движела пеша, както се прави“, казва още Цветелин Цеков.

Пешеходец загина, блъснат от няколко автомобила последователно

Експертизата трябва да е готова до месец. Дали блъсната жена е употребила алкохол, няма правни последици, смята адвокат Людмил Рангелов, тъй като тя е била пешеходец, движещ се съгласно правилата.

„Съдебната практика преодолява такава претенции, като изисква от застрахователя да докаже, че употребата на алкохол от пешеходката има някаква, дори и косвена причинно-следствена връзка с ПТП. Това няма как да го установи застрахователят. Според мен това е просто един мотив за забавяне“, смята адвокат Людмил Рангелов.

Застрахователят имал право да накара семейството първо да плати дължимото, а след това да възстанови сумата.

„За да плати застрахователят на това дете остатъка от кредита, първо то, чрез свой законен представител, трябва да погаси кредита при банката. Това предвижда законът”, добави адвокатът.

„Мълчанието е отвсякъде и ние стоим в неведение. Не знаем нито какво става с досъдебното производство, нито какво се случва с въпросния кредит - нищо. Просто стоим и чакаме”, каза Цветелин Цеков.

Бащата на момичето се опитва да върне животът им към нормалното, или поне близо до него.

„Имам втора съпруга, която в момента е бременна. Малката много се радва и това беше едно от нещата, което я вдигна. Надявам се да получим исканата от нас присъда и този човек да си получи наказанието. В противен случай, ако при него не може да бъде доказано, вторият човек, който не е успял да направи нищо, ще понесе цялата вина”, обясни Цеков.

От застрахователната компания изпратиха позиция до NOVA, в която се казва, че случаят е с висока сложност и изисква събиране и преглед на множество доказателства, с цел установяване на обективната истина и вземане на обосновано решение от застрахователя, при спазване на законоустановените срокове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.