Още в началото на съдебното заседание той заяви, че не признава вината си

Девет месеца след първата си поява в съда, израелският премиер Бенямин Нетаняху днес се завърна в съдебната зала на окръжния съд на Ерусалим, за да се защити от обвиненията в корупция, предадоха световните агенции. В съда Нетаняху пристигна с екипа си от адвокати, носейки маска заради коронавирусната пандемия.

Израел удължава локдауна, но планира постепенно разхлабване на мерките

Още в началото на съдебното заседание Нетаняху заяви, че не признава вината си. Така той повтори твърдението си от започването на процеса през май миналата година. Тогава той определи обвиненията срещу него като смешни. Тогава неговите адвокати поискаха отлагане на съдебните заседания по процеса за няколко месеца, за да проучат доказателствата, представяни срещу премиера.

Днешното съдебно заседание се провежда ден след облекчаване на мерките срещу коронавируса в Израел. Заради тези мерки заседанието по процеса, което трябваше да се проведе през януари, бе отложено за днес.

Нетаняху е съден по няколко случая. По така нареченото "Досие 4000" той е обвиняван, че се е опитал да си осигури благоприятно медийно отразяване от сайта Уала в замяна на правителствени услуги, които може да са донесли милиони долари на Шаул Елович, по онова време шеф на израелския телекомуникационен гигант Безек, от който Уала е част. В центъра на този случай е сливане през 2015 г. на Безек с доставчика на сателитна телевизия Йес. За сливането е било нужно одобрението на контролните органи. По това време Нетаняху е бил и министър на комуникациите освен премиер. Той е дал зелена светлина за сливането. Днес той твърди, че това сливане е било правилно, а също и че не е търсел начини да получи благоприятно медийно отразяване в сайта Уала в замяна на одобрението си за сливането.

По втория случай, за който е обвиняван Нетаняху и който е известен като "Досие 2000", се смята, че той се е опитал да си осигури отново благоприятно медийно отразяване, но този път от най-четеното в Израел платено издание - в. "Йедиот ахронот" - в замяна на закон, ограничаващ разпространението на безплатното издание "Израел Хайом", основен конкурент на платеното издание. Според правосъдието Нетаняху е говорил по този въпрос с шефа на "Йедиот ахронот" Арнон Моузес. Но накрая не се е стигнало до сделка от типа благоприятно медийно отразяване в замяна на закона.

Ваксинацията в Израел – безопасна, опростена, гъвкава

Третият случай е известен като "Досие 1000". Във връзка с него Нетаняху и членовете на неговото семейство са заподозрени, че са получили подаръци - луксозни пури, бутилки шампанско и бижута - за над 700 000 шекела (около 175 000 евро) от страна на известни личности, по-специално продуцента Арнон Милчан, в замяна на финансови или лични услуги. По този случай Нетаняху заяви, че юридически експерти са му казали, че има право да приема подаръци от близки приятели, сред които и Милчан. Той отрича да е правил услуги в замяна на подаръците.
По време на първата си поява в съда миналата пролет Нетаняху, който не се ползва сега с никакъв имунитет, току-що бе съставил правителство с съперника си Бени Ганц. Но от тогава нещата се промениха. Протестите срещу Нетаняху се умножиха, протестиращите го наричат вече министър на престъпността, а пък управляващата коалиция се разпадна. Резултатът е, че процесът е подновен 45 дни преди новите парламентарни избори, насрочени за 23 март, които са четвъртите за по-малко от две години.

Всичко това поражда и безпокойство какво ще бъде влиянието на процеса върху вота. Ярив Левин, председател на парламента и приближен на Нетаняху заяви вчера, че се страхува от безпрецедентна намеса на съдебната система в изборите, ако съдът още от сега представи доказателствените си елементи срещу премиера.

Готвят нови предсрочни избори в Израел

Новата предизборна битка между впрочем далеч не е спечелена за Нетаняху, който държи рекорда за най-продължително пребиваване на премиерския пост (15 години). Той се надява, че неговата партия ще постигне мнозинство в парламента, за да може после да му бъде гласуван съдебен имунитет. Но според последните допитвания партията му Ликуд ще спечели 29 места в 120-местния Кнесет, пред формацията на центриста Яир Лапид със 17 места и пред бунтаря от десницата Гидеон Саар с 14 места. Ликуд няма да успее с различни съюзници да постигне прага на мнозинството от 61 места.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА