Те ще трябва да си правят по три теста за коронавирус

Великобритания заяви, че от другата седмица ще въведе по-строг граничен контрол в рамките на противоепидемичните мерки. За пристигащите от чужбина ще има изискване да останат в хотел под карантина, като нарушителите ще бъдат заплашени с до десет години затвор и глоба. Те освен това ще трябва да си правят по три теста за коронавирус.

Швейцария изисква отрицателен PCR тест за пристигащите със самолет

„Българските граждани, които идват от територията на България, ще трябва да направят три теста за коронавирус. Първият е преди самият полет. Ако не е направен, освен че гражданите няма да бъдат допуснати, за тях ще има и глоба от 500 паунда. След това трябва да се карантинират на адрес, който те посочат и да се подложат на още 2 теста – на 2-рия и на 8-мия ден. Ако не ги направят – има още глоби”, каза кореспондентът на NOVA в Лондон Павлина Трифонова.

Мицотакис обяви строга карантина до 28 февруари в Атика

„Всички тези мерки влизат от понеделник, 15-ти февруари и важат за територията на Англия”, посочи още тя.

„С всичко това властите искат да покажат, че ще бъдат много твърди с мерките, които налагат”, допълни Трифонова.

Очаква се промяна във формуляра Public Health Passenger Locator Form, в който ще се въвежда информация във връзка с изпълнението на новите мерки (тестове и карантина в хотел), съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Информация относно резервация в карантинни хотели и тестове ще бъде публикувана допълнително. Препоръчваме пътуващите редовно да следят за актуална информация на британския правителствен сайт www.gov.uk

Борис Джонсън: Свиквайте с идеята за повторна ваксинация срещу COVID-19

Към настоящия момент няма забрана за влизане във Великобритания спрямо пътуващите от България. Всички пътници, пристигащи във Великобритания, са длъжни да предоставят данни за своето пътуване чрез попълване на Passenger Locator Form (наличен на следната уеб страница - https://www.gov.uk/provide-journey-contact-details-before-travel-uk). Освен това те трябва да представят доказателство за отрицателен резултат от тест за COVID-19, направен до 72 часа (3 дни) преди тяхното заминаване, както и да се подложат на 10-дневна карантина.

СЗО препоръча ваксината на AstraZeneca за всички възрастни

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обръщат към българското посолство в Лондон на следните телефонни номера: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400, +44 20 75893763. Сигнали може да се подават и на имейл адресите на българското посолство в Обединеното кралство: consular@bulgarianembassy.org.uk, ambass.office@bgembassy.plus.com, ambass.office@bulgarianembassy.org.uk.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.