Учени проучват мутациите на вируса и търсят начин да направят ваксините по-ефективни

Британците трябва да очакват да им поставят и в бъдеще ваксини срещу COVID-19, за да може да се реагира на мутациите на новия коронавирус, заяви премиерът Борис Джонсън, цитиран от Ройтерс.

Великобритания затяга изискванията за пристигащите от чужбина

Докато по цял свят се провеждат кампании за имунизация, изследователите проучват промени и подобрения, за да ги направят по-ефективни срещу новите варианти на коронавируса, някои от които изглежда се разпространяват по-бързо. Сред най-притеснителните за учените и здравните експерти варианти са британският, южноафриканският и бразилският.

"Мисля, че ще трябва да свикнем с идеята за ваксиниране и повторно ваксиниране през есента, докато се изправяме срещу тези нови варианти", заяви британският премиер пред парламента.
По-рано тази седмица министърът на здравеопазването Мат Ханкок каза, че Великобритания е приела да купи 50 милиона нови дози ваксини, насочени специално срещу новите варианти на COVID-19.

НОВИ МЕРКИ: Великобритания иска от пристигащите по 2 COVID теста за 10 дни

Ръководителят на групата за изследване на ваксините към Оксфордския университет заяви вчера, че все още не е ясно дали светът се нуждае от нови ваксини, за да се справи с различни варианти на новия коронавирус. Учените работят по нови ваксини, така че няма основания за безпокойство, увери той.

Ваксината, разработена съвместно от Оксфордския университет и компанията AstraZeneca, изглежда дава само ограничена защита срещу леки и средни форми на COVID-19, предизвикани от южноафриканския вариант, показаха предварителните резултати от изпитание. AstraZeneca обаче заяви, че нейната ваксина може да защити хората срещу тежко протичане на заболяването.

Британските регулатори: Ваксината на AstraZeneca е ефикасна при възрастните

Великобритания вече е поставила първа доза от различни ваксини на над 12,6 милиона души и е на път да изпълни поставената цел да имунизира до средата на този месец всички представители на най-уязвимите групи.

COVID-19 отне живота на 2,34 милиона души по света от края на 2019 г., като Великобритания е една от най-тежко засегнатите страни и на първо място по смъртност в Европа, с близо 114 хиляди починали.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА