От Столичната община излязоха с версия за инцидента

16-годишно момче загина от токов удар при пресичане на пешеходна пътека на булевард „Иван Гешов”. В непосредствена близост са разположени няколко от големите столични болници. 

В момента, в който младежът стъпва на шахта, получава токов удар. В 12:45 в „Спешна помощ” е получен сигнал за тежко пострадалото момче. На третата минута на място е пристигнала линейка, която го е откарала в най-близката противошокова зала. За съжаление, малко по-късно 16-годишният младеж е починал. 

 

 

От Столичната община обясниха, че по предварителни данни причината за фаталния инцидент е неправилно извършено захранване към частен обект в близост. Заради оголен кабел е протекъл ток по металната рамка на шахтата. При стъпване върху нея момчето е получило токов удар. През целия ден тя остана необезопасена. 

Кметът на Район „Триадица” Димитър Божилов посочи, че районната администрация не носи отговорност за електроразпределителните шахти.

„Съгласно Закона за енергетиката, това е отговорност на електроразпределителното дружество. Отделно - търговският обект, който е захранен с този кабел, не е общински. Той не е част от имотите, които общината е отдала на частни търговци. Той се намира в регулацията на двора на болничното заведение, който по същество е държавна собственост”, допълни Божилов.

Криминалисти и експерти продължават работа, като се изясняват обстоятелствата, довели до инцидента.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.