Александър Йорданов коментира темата в "Неделята на NOVA"

Темата Навални продължава да занимава световния политически елит. Над 80 евродепутати поискаха оставката на комисаря по външна политика на съюза Жозеп Борел след като той се върна от Русия. За да отговори на критиките на своите - Борел напомни, че Евросъюзът обмисля нови санкции срещу Русия след ареста и пращането в затвора на Алексей Навални.  Външният министър на Руската Федерация – Сергей Лавров от своя страна изрази готовност, ако бъдат наложени санкции, да скъса отношенията с Брюксел.

Защо евродепутатът Александър Йорданов поиска оставката на Жозеп Борел?

„По принцип визитата на върховния представител на Съюза по външна политика Жозеп Борел беше политическа грешка. Аз съм човек с житейски и политически опит и мога да преценя това. Но това не е само моя преценка”, обоснова се Йорданов.

Той посочи, че така иска да се даде много ясен знак на Комисията и на Борел, че трябва много внимателно отношенията, диалогът и контактите с Русия да се премислят.

„Борел така и не разбра, че отива в държава, която от много години води хибридна война срещу ЕС. Хибридната война е без правила. Обвиняваме го в това, че изобщо отиде на тази визита”, допълни той.

Посещението, според Йорданов, се е случило в момент, в който Русия е възприела много остър курс срещу ЕС и е осъществила репресия срещу един от най-ярките правозащитници в страната - Алексей Навални. Опит за неговото убийство, след това осъждане и страхотна репресия срещу гражданите, които го подкрепят и протестира.

„Алексей Навални не е просто политически противник на Кремъл. Той бръкна много дълбоко в раната на руското общество. Това е корупцията по висшите етажи на властта”, каза още евродепутатът.

Относно налагането на санкции от страна на ЕС Йорданов посочи, че има много евродепутати, които искат те да засегнат лично Владимир Путин.

„За достатъчно дълъг период трябва да се прекрати диалогът с него по всякакъв начин. Да му се наложат санкции, както и на неговия кръг от лица и организации, които изразяват политиката му”, категоричен е той.

Йорданов каза, че е задължително коалицията ГЕРБ - СДС да спечели на парламентарния вот у нас, защото било за доброто на хората в страната и за европейското развитие на България.

Още от коментара на Йорданов за изборите у нас гледайте във видеото. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
  1. Получавайте безплатно най-важното от деня в пощата си