Вижте какво установи проверка на NOVA на мястото, където младеж получи токов удар

Екип на NOVA потърси експертно мнение след инцидента в София, при който загина 16-годишно момче, ударено от ток. Лилия Мустакова се срещна с професор Валентин Колев - електроинженер с дългогодишен опит. Още с пристигането си на мястото на случилото се той твърди, че опасност все още може да има.

„Виждат се два кабела, положени в гофрирани тръби, които отиват под плочите. Ако приемем, че тези кабели са станали причина за офазяване или попадане под напрежение на металните части на шахтата, то смело може да се твърди, че и тази ограда в момента и тя е опасна”, коментира проф. Колев.

ЕКСКЛУЗИВНО: Детето, ударено от ток, издъхнало в ръцете на баща си (ОБЗОР)

За да е безопасно, изпълнението на такава инсталация трябвало да е съвсем различно. „Кабелите или трябва да бъдат положени подземно, или да бъдат положени въздушно”, уточни експертът.

Според професора причината за смъртта е възникнала от така нареченото „крачно напрежение”, което предизвиква протичане на електричество през тялото.

„Трябва да се види какви са причините за възникването му. Тоест - защо металната част на шахтата е попаднала под напрежение. Моето лично мнение е, че това е недопустимо. Оградата не може да бъде използвана за такива цели, за преминаване на захранващи кабели”, категоричен е проф. Валентин Колев.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Разследват неправилно захранване на частен обект

Пред експертите остават редица въпроси без отговор - каква е причината електрическата инсталация да бъде поставена по този начин, кой я поставил, някой упражнил ли е контрол. И къде точно е била нарушена изолацията, за да се стигне до смъртта на дете.  Предстои да  разберем какви са резултатите и на проверките на отговорните институции.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.