Той демонстрира метеорологичния феномен при температура от -21 градуса

И тази сутрин температурите на много места у нас бяха доста под нулата. Станциите на НИМХ отчетоха -13 градуса по Целзий в Кюстендил, -12 - в Драгоман и Перник, -10 - в Дупница и Чирпан, -9 - в Благоевград и Кнежа. Най-топло се оказа в Ахтопол – минус 1 градус.

В някои точки на страната обаче любителски термометри отчетоха и по-ниски стойности. Около 8.30 ч. в трънското село Филиповци екип на NOVA отчете минус 21 градуса.

ЕКСТРЕМЕН СТУД: Регистрираха -25.5 градуса в Трън

Студът създаде условия за демонстрация на „Ефекта на Мпемба”. От векове учените не могат да намерят отговор на въпроса защо горещата вода замръзва по-бързо от студената. При екстремно ниски температури хвърлената във въздуха вряла вода замръзва шоково, а фините капки създават живописен облак. експериментът е наречен на името на известния танзанийски ученик Ерасто Мпемба, който открива феномена още през 70-те години на миналия век. 

Стопи се 15-километровата колона от камиони на ГКПП "Кулата" (ВИДЕО)

Обикновено любители на метеорологията демонстрират Ефекта на Мпемба в най-студените точки на планетата. У нас сравнително рядко има условия за провеждането му. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.