Опозицията поиска изслушване на премиера и кмета на София по случая

Смъртта на 16-годишното момче, загинало от токов удар на тротоар в София предизвика скандал между опозиция и управляващи в парламента. От БСП поискаха изслушване на премиера и кмета на София, а управляващите обвиниха левицата в „евтин ПР”.

„Всички тук сме гневни. Няма нито една институция, която да даде отговор на това безумие. Тук не става дума за политикастване”, посочи депутатът от БСП Иван Ченчев.

„Да изкажем съболезнования и да не правим евтин пиар”, призова председателят на парламента Цвета Караянчева.

За разплитане на случая от БСП излязоха с искане - да бъдат изслушани премиерът и кметът на София.

„Нека да видим в залата кой кого крие. Кой крие Фандъкова, кой крие Бойко Борисов. Вчера и онзи ден всички българи прескачат шахтите”, коментира Филип Попов от БСП.

Серия нарушения на мястото, където токов удар уби дете

„Мисля, че компетентните органи работят по тази тема. Не знам какво може да ни каже министър-председателят, ако дойде, от тази трибуна”, обясни председателят на Народното събрание.

От ГЕРБ се възмутиха, че се правят опити трагичният инцидент да се политизира.

„Да, напоследък нали знаете, че и за срутването Бойко Борисов е виновен, за развалянето на магистралата Бойко Борисов е виновен, в Таити за тайфуна Бойко Борисов е виновен. Това е вече извращение. Затова ли идвате - да си правите политика от тази трибуна със смъртта на едно момченце”, попита Вежди Рашидов от ГЕРБ.

Напрежението нарасна още повече след отнемане думата от трибуната. „Извращение е начинът, по който българите живеят при вашето управление”, контрира Филип Попов.

СЛЕД ИНЦИДЕНТА В СОФИЯ: Кабели с ток по дърветата край детска площадка

Последва и гласуването. „За” - 76, „против” - 103, въздържали се - 5. Предложението не е прието”, обяви Караянчева.

След това от БСП поискаха и друго. „Ние настояваме за оставката на столичния кмет Йорданка Фандъкова”, каза Иван Ченчев.

От Самоков президентът Румен Радев направи паралел между трагичната ситуация и управлението в страната.

„Тези изводи съм ги направил отдавна, че липсата на прозрачност, отчетност и отговорност в едно управление води дотам, че институциите започват да работят за определени кръгове, а не в интерес на обществото”, заяви държавния глава.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.