Разказва Тина Ивайлова

В „Неделята на NOVA” миналата седмица разказахме за един бизнес, който макар и незаконен, генерира милиони левове оборот месечно. Според експерти, ако се легализира, бизнесът с проститутки би могъл да донесе ползи за хазната. Подставени лица се срещнаха с десетки проституиращи жени от цялата страна, а веднага след предаването прокуратурата се самосезира.

„През деня съм майка и домакиня. Гледам си детето изрядно. Чистя, готвя и всичко, което прави една нормална жена. Вечерта се преобразявам. От Пепеляшка ставам принцеса. С мигли, с коси, с екстеншъни, с хубави костюми”. Това разказва пред екипа ни жена, която вече 10 години проституира. Крием самоличността й по нейна молба.

„Разследване на NOVA”: Проституцията - бизнес за милиони на ръба на закона (ВИДЕО)

Оказа се, че всички проститутки водят двойствен живот и пазят в тайна какво работят и как се издържат. Всички те се отчитат на хората, за които работят, и правят бизнес за милиони. Стана  ясно, че не е законно, но това не пречи да се практикува. Парите не са малко, както и жените, които продават плът. Показахме ви обявите за платени момичета  и вариантите за среща.

Вече ви разказахме и какви са тарифите за секс услуги. Започват минимум от 60 лева, защото такъв е разходът за набиране на клиенти. Става с платена обява, която в популярните сайтове струва 4 лева. И за да бъдат актуални, те публикуват по 15 броя на денонощие. Има и фиксирана цена за транспорт от 20 лева, ако посещават адрес. А екстрите се доплащат допълнително.

Изчисляваме и колко струва да продаваш тялото си. Според експерти минимум половин милиард годишно е приходът  от проституция в страната ни. В същото време данък за тази дейност не се плаща. Изчисляваме печалбата и ние: близо 7 000 са обявите от цялата страна в един от сайтовете за платена любов, които ползват почти всички от момичетата предлагащи такива услуги. Както стана ясно, всяка пуска поне по 4 обяви, или  броят на работещите с обява е  около 1700.

Ако към тях прибавим и тези, които проституират по клубове и без обяви, излиза, че над 2 500 момичета практикуват тази професия. Така   се генерират над 35 милиона лева в този сектор на месец или около половин милиард годишно. Пари, които не са декларирани. В тези цифри изключваме също и така наречените „елитни проститутки“, тези които практикуват занаята по-различен начин от този, който ви показваме.

„Виждате във времена на пандемии и икономически кризи ето едно перо, което все ще помогне, ще отива за пенсионери, за доктори, за хора от държавната администрация, заплати и т.н. Ще събират плодове на това нещо“, смята адвокат Димитър Марковски.

При половин милиард оборот годишно, постъпленията от данъци биха били достатъчни за увеличение с 100 лева на месец на 125 000 пенсионери.

РАЗСЛЕДВАНЕ: COVID-19 промени и най-древната професия

„Много често от тези проституиращи лица започват да набират други момичета. Да ги примамват, да ги съблазняват с това, че е изключително доходоносно, че има приходи. Започват да ги набират да извършват такава дейност, което само по себе си е тежко престъпление. Да набираш лица, които да се занимават с тази дейност е тежко умишлено престъпление“, допълни адвокат Марковски.

Някои избират професията заради други причини. „С една обикновена заплата, минималната беше 350 лева. Чистих домове на частно и в крайна сметка парите не ми стигаха, защото съм самотна майка.  Това бяха два пакета по 150 броя памперси. В това се изразяваше заплатата. И понеже обирах на братовчедки и комшийки дрехите… И в един момент толкова тежко и мъчно ми стана, че не мога на моето дете едно боди за 5 лева да му взема. Реших да се хвърля в огъня. Реших, че ще се впусна в тази нелегална работа, която е в България, защото в цял свят е легализирана. И така започна моята история. Вече 11 година съм по стриптийз баровете“, разказва жената на която крием самоличността.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.