За отчетения период са приети общо 235 решения за образуване на производства

Народното събрание прие годишния доклад за дейността на Антикорупционната комисия за 2020 година. За отчетения период са приети общо 235 решения за образуване на производства. Сумите за бъдещите искове възлизат на около 467 млн. лева.

В сила са влезли общо 47 решения на българските съдилища.

За установен конфликт на интереси има наложени глоби за близо 610 000 лева.

А 679 души на висши публични длъжности не са подали декларации в срок.

Дебати по темата в пленарната зала нямаше, а според БСП в доклада липсва оценка на корупционния риск.

КПКОНПИ отнела незаконно имущество за над 300 хил. лв. от мъж от Козлодуй

„Наложените глоби през 2020 година от установени конфликти на интереси са в размер на 610 000 лева. През 2019 година са били значително по-малко – 203 000 лева. Потвърдените решения на КПКОНПИ от Върховния административен съд през 2020 година са 11, отменените решения от съда са 5”, заяви Борис Ячев от „Обединени патриоти”.

„Ситуацията в БГ сега е такава, че едва ли не борбата с корупцията стана една много приличаща на борбата с епидемията. Ние трябва да свикнем да живеем както с вируса, така и с корупцията в тази страна. Липсва акцентът за противодействие на корупцията в обществените поръчки и при усвояването на огромен публичен ресурс – нещо, което е наблюдавано и от ЕС”, коментира Милчо Недялков от БСП.

Пълният текст на Доклада за дейността на КПКОНПИ за 2020 г. е публикуван на интернет страницата на Комисията.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.