Как пандемията променя образованието?

"ГЕРБ винаги се бори за последователност в политиките и развитие на страната. През този мандат увеличаването на заплатите на учителите бе цел. Средствата за образование надвишават 1 милиард. 450 лв. бе минималната заплатата на учителите в началото на управлението на ГЕРБ през 2009 г., днес вече тази минимална заплата е 1260 лв.", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA NEWS Милена Дамянова, депутат от ГЕРБ и председател на комисията по образование.

"Изминалата година бе единствената, в която заплатите не се вдигнаха", допълни гостът.

Тя бе категорична, че ГЕРБ отстоява последователно своите идеи и цели в образованието, като мотивира младите хора да стават учители и има напредък, но това е процес, а преходът от стари към млади учители трябва да е плавен.

Според нея училището наистина се превръща в център за развитие на личността и вече се говори за друг статус на учителя.

Омбудсманът поиска отмяна на матурите след 4 и 10 клас

Председателят на комисията по образование отговори на въпроси на ученик, който се включи в предаването, като се опита да го убеди, че има нужда от така наречените малки матури, защото целите на външните оценявания не са да оценяват ученика или да го стресират, а да се подобри средата в училище, да се подобри качеството.

Милена Дамянова е убедена, че е създадена организация за безопасно провеждане на изпитите.

"Няма как да променим учебните програми към по-добро, ако нямаме резултати от тези външни оценявания", допълни тя.

Милена Дамянова за онлайн обучението: Мишката вече е книжка и е на рафта на образованието

Според нея следващата стъпка е да се говори вече за качество, както и за младото поколение, което има съвсем други изисквания и вече знае, че ще учи цял живот. 

Относно дистанционното обучение Милена Дамянова сподели, че българската образователна система е показала, че не е толкова консервативна и учителите са отговорили на предизвикателствата подобаващо.

Вижте повече във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.
 
Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.