Президентът Джо Байдън е дал заповед да бъдат бомбардирани бази на две групировки

Съединените щати нанесоха въздушни удари по въоръжени отряди в Сирия. Президентът Джо Байдън е дал заповед за бомбардировките.

Ударени са две групировки. За тях се смята, че стоят зад ракетния обстрел над американски бази в Ирак на 15-ти февруари.

По предварителна информация са били ударени цели на паравоенната групировка Катаиб Хизбула по границата с Ирак. Ударите са имали ограничен обхват и са бомбардирани са само цели в Сирия.

Това дава на правителството в Багдад възможността да завърши своето разследване на обстрела срещу американски бази през февруари.

„Убедени сме, че целите, които поразихме, са правилните. Знаем, че ударихме точно. И сме убедени, че целта беше използвана от същите шиитски милиции, които извършиха нападенията. Вероятно, в бъдеще ще получите повече информация за нанесените щети, но засега исках да чуете лично от мен тази позиция”, каза министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин.

Българин отива на съд за участие в джихадистки групировки в Сирия

По непотвърдена информация, при ударите е загинал един от членовете на групировката, а най-малко четирима други са били ранени. Русия обяви, че е била предупредена от Вашингтон само няколко минути преди ударите да бъдат нанесени.

"Нашите военни са били предупредени само 4-5 минути предварително. За нас е много важно да възстановим политическите и дипломатическите си контакти. Надяваме се, че новата американска администрация скоро ще създаде групи за това. За нас е важно да знаем как Съединените щати ще формулират стратегическите си цели", обясни Сергей Лавров.

Съединените щати бомбардират бази на по-групировката от есента на 2019-та година.  Тогава размяната на удари ескалира до покушението над иранския генерал КАсем СолеймАни, на което Иран отговори с обстрел с балистични ракети на американски бази.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.