Страната е сред най-тежко засегнатите от коронавиурса в света

Британският финансов министър Риши Сунак ще обяви в сряда, по повод представянето на бюджета, създаването на държавна банка, която ще финансира многомилиардни инфраструктурни проекти в подкрепа на потиснатата от пандемията икономика, съобщиха днес от неговия офис.

"Тази банка, която ще бъде открита през пролетта, първоначално ще бъде захранена с 12 милиарда лири капитал, към който ще бъдат добавени 10 милиарда лири заеми, гарантирани от държавата", посочва министърът в комюнике.

Близо милион чуждестранни работници са напуснали Великобритания през 2020 г.

Бюджетът, който се очаква да бъде представен на 3 март и да съпътства възстановяването на британската икономика, ще бъде първият след ефективното излизане на страната от единния пазар и Европейския митнически съюз.
С над 122 000 смъртни случая, Великобритания е сред най-тежко засегнатите от коронавиурса страни в света.
Брутният й вътрешен продукт се сви с рекорден темп от 9,9 процента през 2020 година заради шока от здравната криза, която парализира цели сектори в продължение на месеци. Предвижда се новият локдаун, в сила от началото на януари, постепенно да бъде отменен между март и края на юни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.
Източник: БТА