Днес в страната да пристигнаха още ваксини

Глътка въздух за здравната система - нова пратка ваксини пристига днес в София. След като през уикенда бяха доставени близо 53 000 дози на AstraZeneca, у нас днес пристигнаха над 20 000 дози от препарата на Pfizer.

НОВА ПРАТКА ВАКСИНИ: Очакваме 20 060 дози от препарата на Pfizer

Само часове след като отвориха "зелените" си коридори за масова имунизация обаче част от големите лечебни заведения отново спряха работа. Причината - изчерпани дози от препаратите срещу COVID- 19.

Въпреки доставката на нови дози, към момента само в един голям пункт в столицата има останали количества за хората от т.нар. "зелени коридори", които са извън четирите фази за ваксиниране. Това е пунктът в Александровска болница. 

Дозите в Окръжна болница свършиха още вчера, часове след доставката, днес по обяд затвори и пунктът във ВМА, а в късния следобед и този в "Пирогов". От лечебни заведения не знаят кога ще имат ново зареждане и нови зелени коридори. 

В други големи градове като Варна и Бургас днес отвори само по един пункт за свободна ваксинация, което доведе до опашки и дълго чакане. Това, че тази сутрин страната ни получи още около 20 хиляди дози от Pfizer не промени много ситуацията, защото те са приоритетно за реимунизация на хора с първа поставена доза от този препарат. 

Рано сутринта в "Пирогов" започнаха ваксиниране само на попадащите в първите фази. На опашката обаче чакаха и хора без приоритет, защото не разбрали, че "зеленият коридор" е обявен за 13 часа.  В столичната Окръжна болница днес това въобще не беше възможно и хората бяха връщани. Всички 130 дози, пристигнали вчера, са изчерпани за броени часове още в неделния ден. А от лечебното заведение не знаят кога ще получат нова доставка. 

„За съжаление имахме осигурен даже нощен екип, който да продължи да ваксинира, но просто нямаше ваксини”, обясни Антон Луков.

Очаква се ЕС да одобри нова ваксина срещу COVID-19

Така днес хората бяха връщани. А от лечебното заведение не знаят кога ще получат нова доставка. Опашка от чакащи се изви и пред Александровска болница. Там разполагат с 500 дози, които ще бъдат поставяни докато не свършат. Други големи пунктове в София  отвориха, но само за няколко часа. Малко преди обяд "зеленият коридор" във Военно-медицинска академия беше преустановен заради изчерпани дози от препарата. Денят продължи с реимунизация на хора, които вече са получили втората доза.

 

 

Снежа е чакала два часа на опашка пред ВМА преди да разбере, че ще си тръгне без ваксина.

„Казаха "Свършиха ваксините, няма повече ваксини". И аз го попитах г-н Мутафчийкси: "Ако някой не дойде, можем ли да изчакаме?". Той казва: "Ако не дойдат, ваксините им се пазят във фризерите." Попитах го за утре как стоят нещата, той каза "не мога да ви кажа, защото не знам дали утре ще дойде камион с ваксини", разказа жената.

Дойдоха ли първите клиенти в заведенията

Във Варна и в Бургас отвориха само по един пункт за свободна ваксинация. 

Вчера общо 6 хиляди дози бяха разпределени и между личните лекари в столицата. Всеки медик получи по три флакона с по 10 дози или количество да бъдат ваксинирани 30 пациенти. Някои лекари като Д-р Десислава Георгиева обаче не могат да започнат имунизациите веднага.

„ Няма как да се обадим на всички пациенти, които са си запазили час, защото имат нужда от помощ и да отменим техните часове, за да осъществяваме имунизации. На трети март е неработен ден, а флаконът може да стои отворен не повече от 48 часа, затова реших да започна ваксинирането в четвъртък”, обясни тя.

"ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ": Да се ваксинират ли бъдещи майки, бременни и кърмещи жени?

А за да има страната ни повече ваксини вчера премиерът Бойко Борисов заяви, че ще преговаряме с две държави, за да вземем назаем от препарата.  

„Работим в момента с Франция и Германия, където в момента имат забавяне във ваксинирането и за разлика от България, няма опашки във ваксинирането, да ни дадат сега назаем, за да не прекъсваме ваксинационния план като свършват ваксините, защото виждате – те свършват за 1-2 дни, идват, веднага пак почваме. 18,5 млн. ваксини сме платили, после ще им ги върнем”, обяви министър-председателят.

Към "зелените коридори" утре ще се включи и УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София. Ще се поставят ваксини на AstraZeneca. С приоритет ще се ваксинират хората от фаза 3 и 4. Кабинетът е отворен и за хора извън приоритетните групи. Той ще работи от 8:00 часа до изчерпване на наличните количества.

Недостиг на ваксини и в денонощния кабинет за имунизации в Пловдив.  Само за часове от вчера до днес приемът там беше спиран два пъти.

Опашките пред единствения денонощен кабинет се извиваха до полунощ, когато ваксините свършиха. Сутринта със зареждането на новите дози, имунизациите започнаха отново. Хората, които се редяха на опашка там се оплакаха, че от сутринта обикалят няколко  места, за да бъдат ваксинирани.

От Регионалната здравна инспекция обясниха, че вчера са получили 4700 дози ваксини от доставката на AstraZeneca. Заради малкото на брой ампули, на общопрактикуващите лекари са успели да раздадат само по 1 флакон. Очаква се следващата доставка на ваксини за Пловдив да е чак другата седмица.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.