Системата е готова, уверяват от Щаба

Отново висок процент нови случаи на COVID-19. Над 16% от пробите в последните 24 часа са се оказали положителни. Страната ни вече е в третата вълна на пандемията, отчетоха от Оперативния щаб. Натиск върху лечебните заведения обаче няма. Според здравните експерти системата е подготвена за повишението на случаите.

На този етап, докато не получат нови дози от препаратите, „зелените коридори” остават затворени. А големите болници в София ще слагат само повторна ваксина и ще имунизират членове на изборни комисии.

Според здравните експерти от щаба ръстът на новите случаи не се дължи на разхлабването на мерките, а на все по-разпространяващия се у нас британски вариант на коронавируса. До момента в страната ни няма регистриран носител на другите две мутации - бразилският и южноафриканският щам. Прогнозата е, че през следващите 2-3 седмици броят на новозаразените ще се покачва до достигане на пик в третата вълна. Затова призивът на Щаба е мерките да продължат да се спазват. А единственото лечебно заведение, отворило днес „зелен коридор” за ваксиниране беше болница „Софиямед”.

Премиерът: Намираме се в третата решителна битка и вълна на коронавируса

Заради възрастта си историкът Петър Куцаров попада в четвъртата фаза за ваксинацията. А днес е вторият му опит да получи доза от препарата.

„Бях се записал за 28 февруари - не се получи. Тогава свършиха ваксините. Сега стоим и чакаме, може и да ни провърви. Такъв 3 март не съм изкарвал”, заявява Петър Куцаров.

В няколко столични болници, като „Пирогов” например, започна ваксинирането на участниците в изборния процес.

Пламен Петров ще е член на секционна комисия.

„И за моята безопасност, и за безопасността на всички гласуващи е по-добре да съм ваксиниран”, смята Пламен Петров.

На опашката обаче не липсваха и хора, които не са част от организацията на изборите, но искат ваксина - въпреки че не е обявен „зелен коридор”.

Страната ни очаква поредна пратка ваксини около 8 март, съобщиха от Щаба. Здравните власти отчетоха и ръст в броя на нуждаещите се от болнично лечение пациенти с COVID-19.

„В процес сме на увеличаване на болничните легла на национална база с оглед подготовката на системата. Към момента ситуацията е под контрол”, заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Скок в хоспитализираните има и в най-голямата спешна болница.

„Все още имаме капацитет в болницата. Подготвяме се през следващите 10 дни да увеличим този капацитет, така че ако има нужда да поемем новите случаи, които нарастват постепенно”, заяви директорът на „Пирогов” проф. Асен Балтов.  

Призивът на експертите е за повече дисциплина в следващите седмици, които ще са решаващи за изхода от третия пик на пандемията.

„Знам колко всички са изморени от ограниченията, но да продължат да спазват мерките, за да може вълната, която ще преживеем, да е максимално под контрол и максимално ниска и да не даваме допълнителни жертви”, заяви доц. Ангел Кунчев.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУКiOS (Apple) ТУК и HUAWEI AppGallery ТУК.

Абонирайте се за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща. БЕЗПЛАТНО е.