Хората с висока температура също ще бъдат лишени от правото на вот

"Честността на едни избори не зависи само от ЦИК, а от всички участници в тях. Всеки политически субект иска високи резултати за себе си, но това трябва да се постигне по правилата", това каза в предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по NOVA N EWS Таня Цанева, говорител на ЦИК.

Относно избирателните списъци и "мъртвите души" в тях, Цанева отбеляза, че списъците се създават от ГД "ГРАО", не от ЦИК.

Тя информира, че до девети март се получават заявление от сънародниците ни в чужбина.

"Опитваме се да създадем възможност на всички желаещи българи в чужбина да гласуват, но пандемията много затруднява това, а има държави, в които е разрешено да се гласува само в посолствата, като Германия и Чехия. В някои не е позволено да се разкриват повече от 35 секции, като Великобритания и Турция", заяви още говорителят  на ЦИК

За съжаление стана ясно, че поставените под карантина между първи и четвърти април няма да могат да гласуват. До 31 март могат да се подават заявление от хора в карантина, за да бъдат посетени от подвижна избирателна секция. Човек с висока температура също няма да може да гласува, за да се избегнат рисковете от зараза.

Как ще гласуваме, ако сме под карантина

"Трудно ще бъде, предизвикателство е, но очакваме да се справим с този проблем. В мобилните секции,  които ще обслужват карантинирани, ще има трима души, членове на избирателни комисии, не трябва да има доминираща сила", подчерта Таня Цанева.

Тя осведоми, че ЦИК в момента работи по методическите указания за работа на мобилните урни. Но бюлетината няма да се дава предвалително, ще се предоставя в момента, в който се посещава карантинирания гласоподавател.

Проверка на МВР: Част от лицата с достъп до склада с машини за гласуване са с криминални прояви

Относно машините за гласуване Цанева увери, че са напълно безопасни, защото могат да бъдат почистванин със спирт и дезинфектанти, а след всеки избирател това ще се прави.

Тя допълни, че това е нова стъпка в изборния процес в нашата страна и ще трябва време, за да се свикне. Гласуващите с хартиена бюлетина не трябва да ползват собствен химикал, те ще се гласува с химикал, предоставен от комисията, който ще се почиства след всеки избирател.

Коя партия с кой номер в бюлетината ще се яви на вота? (ВИДЕО)

"Наблюдателите и застъпниците също ще спазват ограниченията и мерките, а помещенията ще се проветряват редовно. Навсякъде ще има маски и ръкавици за гражданите, които не носят какива", увери Таня Цанева.

Разбра се, че след изборите ЦИК ще се мести от сградата на Народното събрание в НДК.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.