Автомобилът може самостоятелно да се престроява

От 5-ти март Honda пуска на японския пазар модел с нов комплекс от системи за безопасност. Включена e и функция автопилот от трето ниво, който е официално одобрен от властите в Япония.

Новата функция позволява на автомобила сам да поеме управлението в някои ситуации, като при задръстване на магистрала, например. Сиcтeмaтa изпoлзвa 3D кaрти c виcoкa рaздeлитeлнa cпocoбнocт, caтeлитнa нaвигaция, ceнзoри и вceoбхвaтни кaмeри.

Действията на шофьора се следят и от кaмeрa в caлoнa. Светодиодните индикатори на "автопилота" са разположени на волана, над предния панел пред пасажера и над дисплея на навигацията.

Когато функцията за задръстване е активена, индикаторите светят в синьо, а ако трябва водачът да се намеси - в оранжево.  Част от комплекса е и функция за шофиране без ръце. Чрез нея воланът може да се пусне при активирани круиз-контрол и система за поддържане на лентата на движение.

Нидерландска летяща кола взе разрешение да се движи по пътищата (ВИДЕО+СНИМКИ)

Паралелно с това "автопилотът за задръствания" контролира ускорението, спирането и кормилното управление. Благодарение на това, автомобилът може самостоятелно да се престроява, ако водачът активира мигач или ако системата отчете, че превозното средство отпред се движи прекалено бавно.

Ако шофьорът не поеме управлението след няколко сигнала, включително и вибриране на предпазния колан, системата намалява скоростта и насочва колата встрани от пътя. За да провери работата на комплекса си за безопасност, Honda е моделирала около 10 милиона възможни ситуации на пътя и е провела реални тестове, при които седанът е навъртял над 1,3 млн. км.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.