Моделът отчита мерките и ваксинациите, зададени по месечен план

Учени от БАН, Софийския университет и Нов български университет представиха нова методология за оценка на продължителността на пандемията от COVID-19 в България. Моделът отчита и ваксинациите, зададени по месечен план.

Висок брой починали с COVID-19 за денонощие

Учените направиха няколко дългосрочни прогнози. Всичко зависи от това как ще върви ваксинацията и дали ще има затягане, или разхлабване на мерките. Според изчисленията ако продължаваме с по-леки мерки, случаите ще се вдигат плавно, а ако има отхлабване – по-бързо. Ако мерките бъдат затегнати, случаите ще започнат да падат.

Борисов: Няма да се поколебаем отново да наложим по-строги мерки

Краят на пандемията зависи от ваксинацията. Ако има по 120 000 ваксинирани на месец, то се очаква пандемията да приключи до декември месец тази година.

Без ваксини, тя ще продължи до юни 2022 г. Ако няма промяна на мерките, по Великден се очакват по 2000-3000 нови случая на ден.

В случай, че пандемията продължи до края на тази година, смъртните случаи ще бъдат около 25 000. Ако обаче се забави до средата на другата, броят на починалите  ще скочи двойно- около 50 000.

„До края на пандемията с вируса трябва да се срещнат 5 млн. души  или 70 процента. Направете сметката на 1 млн. и 10 хиляди души, на 5 млн. какво излиза? - около 50 000. Това е цената , която трябва да платим. Не ни остава нищо друго освен да намерим подходящата ваксина”, каза проф. Огнян Кунчев, Институт по математика и информатика, БАН.