Инцидентът стана миналата година на 12-и юни

Предават на съд Виктор Делигълъбов - мъжът, който дрогиран два пъти блъсна служителка на синята зона в Самоков и избяга от мястото на инцидента. Заради такива случаи от прокуратурата отново поискаха колите на пияни и дрогирани шофьори да се отнемат в полза на държавата, дори те да са притежание на трети лица.

Дрогиран блъсна два пъти жена в Самоков (СНИМКИ)

Осем месеца след инцидента в центъра на Самоков Виктор Делигълъбов отива на съд. Инцидентът стана на 12-и юни. 24-годишният тогава шофьор, карайки на заден ход, удря два пъти  49-годишна служителка на „синя зона”.

„Обвиняемият е наел автомобил под наем, снабден с камера за задно виждане и парктроник”, посочи окръжният прокурор на София Наталия Николова.

Делигълъбов бяга от мястото на инцидента. Малко по-късно полицията го задържа, а тест за наркотици показва, че мъжът е седнал зад волана след употребата на кокаин и марихуана. Затова прокуратурата квалифицира престъплението като умишлено. А нанесените травми на пострадалата като тежка телесна повреда.

Пуснаха под гаранция шофьора, блъснал 2 пъти жена в Самоков

Именно заради такива шофьори от прокуратурата продължават да настояват за промени в Наказателния кодекс, с които наказанието в тези случаи освен лишаване от свобода, да е и отнемане на автомобила в полза на държавата, независимо кой е собственикът.

„По този начин ще се въздейства възпитателно, освен на извършителите, и на другите членове на обществото”, добави Николова.

В конкретния случай Делигълъбов е седял зад волана на луксозен джип, взет под наем от фирма. 

„Бях на смяна, когато отдадохме автомобила. Беше видимо адекватен и всичко беше изрядно. Ние проверяваме всички документи - шофьорска книжка, син талон, ако е българин. Няма как да знаем дали ще употреби наркотици, или алкохол”, коментира мениджърът в компанията за коли под наем Даниел Дацов.

Шофьорът, блъснал жена в Самоков - стар познайник на полицията

Вече осем месеца автомобилът е иззет като веществено доказателство.

„Загубите са огромни. Продължаваме да си плащаме всички разходи все едно автомобилът е на нашия паркинг. Просто нямаме приходи за него”, каза Дацов.

„Ние сме за най-строги мерки за водачи, седнали след употреба на алкохол и наркотици, но не и трети лица, които нямат вина, да страдат от техните постъпки. Ние не можем да носим отговорност за нашите клиенти”, смята мениджърът.

Предложението да се отнемат колите на шофьори, карали с над 1,2 промила алкохол в кръвта или след употребата на наркотици, беше направено още миналата година. Засега не е залегнало в предложение за промяна в закона.