Откриването ще започне с филма "Февруари" на режисьора Камен Калев

Тази вечер е откриването на 25-тия международен филмов фестивал „София Филм Фест”. 25 години след началото, след огромен натрупан опит и постижения, след срещи със стотици майстори на световното кино, официалната церемония ще започне в  Зала 1 на Ндк с премиерата на най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”,  участвал във финалната селекцията на кино фестивала в Кан 2020 г.

 

 

ВРЕМЕ ЗА КИНО: "Февруари" и още български ленти на "София Филм Фест"

„Изключително сме радостни, че можем да покажем на българската публика най-доброто от световните творби за изминала година, но и същевременно да ги запознаем и с новите български проекти. Целта на фестивала винаги е била да възпитава вкус към добро и стойностно кино в нашата публика ”, обясни Светлана Дамянова. 

Церемонията по откриването започва в 19.30 часа в НДК, когато ще бъде връчена наградата на София на Теодосий Спасов по повод неговата 60-годишнина. Програмата на фестивала продължава до 31 март в пролетното си издание, очакват се още прожекции през есента. Продължават и изданията на фестивала в Пловдив, Бургас и Варна. Те стартират седмица след началото на Софийското издание.

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“

„Програмата е толкова богата, любопитна и интересна. Всяка година провеждаме три основни конкурса. Международният конкурс, чиято награда се дава от Столична община. Документалния конкурс и балканския конкурс, който конкретизира развитието на киното в нашия регион. Наградите ще бъдат връчени на 22 март, когато ще бъде премиерата на друг страхотен български филм „Петя на моята Петя”, разказа още Дамянова.

„Това е един красив, съзерцателен и персонален филм. За нас е голяма чест да открием „София Филм Фест”. Отне няколко години да финансираме и подготвим проекта. Това е особен филм, снимам в красив район на България – Странджа. Във филма участват предимно непрофесионални актьори. В него участва и Иван Налбантов. Това е един едноперсонажен филм, който хваща един човек в три етапа от неговия живот. Във филма има много животни, беше много интересен проект”, сподели един от продуцентите на филма „Февруари” - Филип Тодоров.