Изданието отбелязва юбилеен сезон с над 150 заглавия

Започва международният кинофестивал „София Филм Фест”. Изданието тази година отбелязва своя четвърт век. Повече от 150 заглавия от цял свят ще направят своята премиера пред българската публика.

По традиция началото на „София Филм Фест” се дава винаги от българска продукция. Зрителите ще гледат най-новия филм на режисьора Камен Калев - „Февруари”. Лентата беше включена и в официалната селекция на кинофестивала в Кан през миналата година.

Старт на 25-тия международен филмов фестивал „София Филм Фест”

Тази вечер ще бъде връчена и „Наградата на София” за принос към изкуството на киното и музиката. Тя ще отиде при световноизвестния музикант, филмов и театрален композитор - Теодосий Спасов.    

Вдъхновен от съдбата на своя дядо режисьорът и сценарист на „Февруари” - Камен Калев, отвежда на пътешествие във времето. Филмът проследява живота на един човек на 8, 18 и 80-годишна възраст.

„Това е един много красив, съзерцателен и персонален филм. За един човек в три момента от неговия живот и изигран от различни актьори”, каза продуцентът Филип Тодоров.

ВРЕМЕ ЗА КИНО: "Февруари" и още български ленти на "София Филм Фест"

Освен Иван Налбантов, останалите артисти са непознати на публиката.

„Във филма участват преди всичко непрофесионални актьори. Отне няколко години да го подготвим - това е особен филм, който е сниман в един район на България, който е много красив - това е Странджа”, добави Тодоров.

Сред другите български заглавия е и „Уроци по немски” с участието на Юлиан Вергов. За ролята си той печели наградата за най-добър актьор на кинофестивала в Кайро.

10 световни режисьори и техни филми в специалната рубрика на „София Филм Фест“

Премиера ще направи и филмът „Като за последно”, в който възрастен писател предлага брак на много по-младо момиче. В главните роли са Васил Банов и популярната вече в Холивуд българска актриса Мария Бакалова.

За поредна година сред международните заглавия са включени и такива, борещи се за „Оскар” - като криминалната драма „Момиче с потенциал”. В селекцията са още и най-новите филми с участието на Моника Белучи, Салма Хайек и Хавиер Бардем.

„Това винаги е била една от целите и мисиите на този фестивал - да възпитава вкус към добро и стойностно кино в публиката”, каза Светлана Дамянова.  

СОФИЯ ФИЛМ ФЕСТ НА 25: Фестивалът ще се проведе онлайн и в киносалоните

Наградата на София” тази година отива при виртуоза на кавала Теодосий Спасов, композирал музика за десетки филмови и театрални произведения. 

В пролетното си издание „София Филм Фест” продължава до 31-ви март. Нова порция филми ни очаква и през есента.

Теодор Ушев начело на Международното жури на 25-ия София Филм Фест

София Филм Фест ще отпразнува 25-ия си рожден ден с двойно издание

Какво да очакваме от София филм фест? (ВИДЕО)