74% от фирмите са изправени пред забавяния при вноса и износа за ЕС

3/4 от британските производители се опитват да се справят със забавяния при транспортирането на стоки във и извън ЕС, което е в резултат на Brexit и пандемията от коронавирус.

Проучването на произведствената търговска група Make UK показва, че 74% от фирмите в изследването с повече от 200 водещи индустриални компании са изправени пред забавяния при вноса и износа за ЕС.

Като причини за проблемите се посочват бюрокрацията около Brexit, митническите проверки и прекъсването на световната търговия вследствие на пандемията. Повече от половината компании казват, че са пострадали и от увеличените разходи. Повече от 1/3 са отчели загуби от продажби.

Говорител на британското правителство уверява, че като цяло няма прекъсвания на британските пристанища и обменът на товар се "връща към нормалните си нива".

ЕС заплаши Лондон с ответни действия заради нарушаване на условия по Brexit

По-рано тази седмица бяха изнесени данни от Германия, които показват, че вносът от Великобритания е спаднал с 56% до 1,6 милиарда евро през януари спрямо същия месец преди година. Официалните данни за британската търговия ще бъдат публикувани в петък.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.