Стотици останаха без ваксина заради временната забрана за употребата на AstraZeneca

 „Зелените коридори” за пореден път преустановиха работа заради временната забрана за употребата на AstraZeneca. Само през днешния ден от тази ваксина пристигнаха 80 000 дози. Те обаче временно остават замразени. 

През следващите седмици се очакват и нови доставки от препаратите на Pfizer и Moderna, но те приоритетно се ползват за хората в първите фази на имунизацията.

Борисов спря ваксинацията с AstraZeneca

В Пловдив ваксинацията с препарата на AstraZeneca спря още сутринта. Забраната дошла от регионалната здравна инспекция.

„До второ нареждане няма да ваксинираме хора с ваксина на AstraZeneca и за момента не разполагаме с друга, за да ги ваксинираме”, заяви доктор Екатерина Петкова.

От имунизационния пункт бяха отпратени десетки хора със записани часове.

В София много от желаещите също останаха без ваксина и разбраха на място, че часът им пропада. „Зелените коридори” спряха в „Пирогов” и „Александровска” болница. Личните лекари също спряха да имунизират пациентите си.

„Нормално започна сутринта ваксинацията, но от ръководството получихме разпореждане да спрем имунизациите”, заяви д-р Васил Михайлов от „Александровска” болница.

Личните лекари също се оказаха с вързани ръце, защото те разполагат единствено с ваксината на AstraZeneca.

„Ваксинирал съм повече от 40 пациенти. Имало е пациенти, които са имали някакви симптоми, но никой не може да каже, че това е странично действие от самата ваксина”, коментира д-р Людмил Джурджов.

Европейската агенция по лекарствата ще се произнесе за оксфордската ваксина до седмица.

„Когато приключат и вече са окончателни резултатите от анализите на експертите, ще продължи ваксинационният процес”, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

На този етап продължава имунизацията само на приоритетните групи, които се ваксинират с препаратите на Pfizer и Moderna.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК