Над 7000 заразени се лекуват в лечебни заведения

Третата вълна на коронавируса напълни болниците в България. Над 7000 заразени са приети с усложнения. 

„Доближаваме стойностите от октомври и ноември, но не се усеща този натиск върху здравната система, който беше трудно контролируем”, обясни здравният министър проф. Костадин Ангелов.

За да овладеят вълната от заразени, болниците разкриват допълнителни легла.

„Не бива заради болните с коронавирус, други с инсулт и инфаркт да бъдат ощетявани. Трябва да има баланс”, категоричен е премиерът Борисов.

Прогнозите са, че пикът предстои. „Следващите 2-3 седмици ни очаква решаващият, последен щурм срещу вируса. Ще достигнем върховни стойности и после ще започне спад”, коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Над 7000 души с COVID-19 се лекуват в болница

По-рано днес стана ясно, че шестима българи, които са се върнали от почивка в Занзбар, са дали положителна проба за коронавирус.  

„Затова за връщащите се от чужбина трябва да има карантина. Това ще забави разпространението”, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦПЗПБ.

В сряда Европейската агенция по лекарствата трябва да се произнесе за ваксината на AstraZeneca. Анализ се прави и в България.  „Важно е да излязат резултатите, за да може по категоричен начин да представим доказателство, че няма връзка и хората да са спокойни”, обясни Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

По-опасен ли е бразилският щам на COVID-19 от всички досега (ВИДЕО)

Ако резултатите докажат, че препаратът е безопасен, прилагането му може да започне още в четвъртък. Това означава личните лекари да възобновят ваксинациите, а “зелените коридори” отново да заработят. Според експертите няма връзка между имунизацията на 57-годишната жена от Пловдивско и настъпилата часове по-късно смърт.

„Няма връзка с ваксината. Най-вероятно е щяло да стане така и без нея”, поясни Кантарджиев.

Здравният министър посочи кога ще бъде възобновена масовата ваксинация

През този месец страната ни ще получи 480 000 дози ваксини. Днес получихме 21 000 дози от препарата на Pfizer, а в петък очакваме доставка и от Moderna.   

„Със сигурност ще ни останат ваксини. Работим максимално амбициозно, за да получим количествата, които сме заявили”, уточни министър-председателят.

Все още няма отговор от Германия и Франция дали ще получим ваксини назаем от тях.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК