СЗО да не се спира имунизацията с препарата

Ново напрежение около ваксината на AstraZeneca. Германия, Франция, Италия, Нидерландия и Ирландия станаха поредните държави, които временно спират използването на препарата.  Решението не е политическо, обяви германският здравен министър. А френският президент Макрон каза, че очаква утре оценката за безопасността от европейските медицински институции.

Световната здравна организация е категорична, че няма връзка между ваксината на AstraZeneca и увеличен риск от развитие на тромбози, затова  призова държавите да не спират използването на препарата. Въпреки мнението на СЗО и уверението на Европейската агенция по лекарствата, че ваксината е безопасна, Германия поиска обяснения.

И Италия преустанови употребата на ваксината на AstraZeneca

 „Затова има изключително ясно изявление от Германия - ваксината добра ли е или лоша? Има ли проблем с приемането й?”, попита Маркус Содер, премиер на Бавария.

От своя страна британският премиер Борис Джонсън заяви, че ваксината на AstraZeneca е безопасна и имунизацията с нея във Великобритания ще продължи.

“Британският лекарствен регулатор е един от най-строгите и опитните в света. Те не виждат никаква причина да спре употребата й вyв ваксинационната програма”, посочи британският премиер Борис Джонсън.

Германия спря ваксинацията с AstraZeneca

Европа не преговаря за закупуването на руската ваксина “Спутник V”. Това казаха от еврокомисията, след като Руския фонд за преки инвестиции обяви, че води преговори с Брюксел, който предплаща препарата с бюджетни средства.

 “Европейската комисия и държавите от Европейския съюз по всяко време могат да решат да разширят списъка с ваксините, включени в европейската имунизационна стратегия. Както казах и миналата седмица, не се водят преговори между нас и руския производител на ваксини”, посочи Стефан Кеерсмакер, говорител на ЕК.

68 милиона души са ваксинирани в САЩ

Европейската комисията е останала изненадана от невъзможността на производителите да организират работата си така, че да изпълнят сключените договори за ваксини, каза още говорителят.

От AstraZeneca и днес настояха в позиция, че препаратът им е безопасен. При ваксинирани над 17 милиона души с техния продукт, не са установени данни за повишен риск от белодробна емболия, дълбока венозна тромбоза или тромбо - цитопения в нито една възрастова група, пол, партида или в никоя отделна страна.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК