Акции се проведоха в София, Перник и Разлог

Петима души са задържани при акции в София, Перник и Разлог, съобщиха от прокуратурата. Според разследващите те са част от неутрализирана през 2020 г. международна организирана престъпна група за измами чрез фиктивна търговия с финансови инструменти, компютърни престъпления и пране на пари.

Арест за албански гражданин, издирван в Италия за наркотрафик

Задържаните са трима българи, чех и гражданин на Черна гора, като двама са оставени за постоянно в ареста, двама са пуснати под домашен арест, а един е с мярка "подписка". Те са били заловени у нас в изпълнение на Европейска заповед за арест от Бавария, Германия.

Арестуваха албанец, подготвял атентат във Виена

През 2020 г. в България бяха задържани трима български и един германски гражданин - предполагаем ръководител на престъпната мрежа. Други петима бяха задържани в Сърбия. В Германия е била блокирана банкова сметка на групата с над 2,5 милиона евро. Поставени под наблюдение са били повече от 30 сметки, запорирани са движими вещи и пари.

При претърсвания на 6 адреса, 5 автомобила и лични обиски са намерени и иззети документи, свързани с престъпната дейност, както и голямо количество компютърна и телекомуникационна техника. 

Разследването на групата започва през 2019 г. Участниците в престъпната мрежа са насърчавали по електронна поща и с рекламни банери потенциалните си жертви - „инвеститори“, да се регистрират в създадена от групата нелицензирана платформа за дигитална търговия с бинарни опции, криптовалути и други финансови инструменти.

Началната такса за регистрация била от 250-300 евро. Онези, които откликвали, незабавно били „атакувани“ с предложения за високи доходи от т.нар. агенти и „лични брокери“ в колцентрове, разположени предимно в България, Сърбия и Украйна. Всеки „инвеститор“ получавал достъп до приложение във фалшивата платформа, където да проследява как парите му се „увеличават“ от реализирани търговски печалби.

На практика всяка инвестирана сума е била превеждана по сметки в различни точки на света. След поредица от последващи банкови транзакции - с цел изпирането на парите, средствата са били съсредоточавани по сметки, контролирани от международната престъпна група, и разпределяни между участниците в нея.

За работата си по разследването българските прокурорски и полицейски органи получиха висока оценка от Националното Бюро на Германия в Евроджъст, от Европол, от Службата на главния прокурор в Бамберг, от Прокуратурата в Австрия за противодействие на икономическата престъпност и корупцията и от Прокуратурата в Сърбия.

Източник: БТА