Църквата „Преображение Господне“ е силно увредена

Църквата „Преображение Господне“ в Поморие, която е най-старият действащ храм по Южното Черноморие, е силно увредена и има нужда от ремонт. Тя е част от националното културно наследство. Жители на Поморие са започнали подписка, в която вече са се включили близо 500 човека и която ще бъде изпратена до Министерството на културата, Общината и Общинския съвет в Поморие, с настояване да бъдат взети спешни мерки за укрепване на църквата.

Храмът се намира в старата част на Поморие, на брега на морето. Той е осветен през 1765 година по времето на митрополит Ананий. 

МИСТЕРИОЗНО ДАРЕНИЕ: Хиляди левове оставени в олтара на църква в Асеновград (ВИДЕО)

„Преди това е имало съществуващ храм, който през 1760 г. е бил разрушен. Той е бил и по-малък от този. Тогава започва строежът на този храм, който през 1765 г. вече е бил завършен и е бил осветен. Оттогава той е действащ храм и е единственият храм на 256 години, който е действащ по Черноморието”, разказва отец Борис.

В началото на януари миряни виждат пукнатини по външните стени на църквата. На 12 януари след поредната литургия решили да започнат подписка. До петък събраните подписи са близо 500.

Пенсионер дари 50 000 лева за църква

По думите на кмета на Поморие Иван Алексиев проблемът със стените на храма се крие назад във времето.

„Повече от 50 години този район тук е бил почивна станция на МВР. Имаше бунгала. След настъпване на демократичните промени тези бунгала не се ползваха, започнаха да се саморазрушават. В една от постройките допреди 2-3 години се помещаваха офисите на „Гранична полиция”. След преместването на граничния пост, общината си връща терена и започва разчистването, за да направи парк, в който основен акцент да бъде Църквата. Тухлите, залепени за зида, били премахнати ръчно по указания на Министерството на културата.Тогава се показали уврежданията и на южната стена”, разказва той.

Още по темата гледайте във видеото.