Има ли достатъчно ваксини?

В петък беше възобновена масовата имунизация с препарата на AstraZeneca. В една от столичните болници - „Света Анна" ваксинацията тече с пълна сила. Вчера там са били имунизирани 110 души от записали се 140. 30 от желаещите не са дошли. 

"Имаме достатъчно дози за всички пациенти, които искат да се ваксинират. Днес са се записали 110 души. Наблюдава се почти същия интерес, както преди", обясни Ивелина Георгиева, заместник-директор на УМБАЛ "Света Анна" - София.

В лечебното заведение се лекуват три деца с коронавирус. Те са в добро състояние и вероятно ще бъдат изписани до няколко дни. "При предходния пик на заболяването нямахме толкова заразени деца. Може би новия вариант на COVID-19 наистина засяга повече младите хора", каза още Георгиева.

Масовата ваксинация продължава и в Бургас, но желаещите са по-малко.

„Не се притеснявам да се ваксинирам с AstraZeneca. Препаратът е проверен щом ни го поставят. Винаги е възможен риск”, разказа един от ваксинираните в Комплексния онкологичен център в града. 

"Вчера имахме едва 10 желаещи за ваксина. Нямахме записали се хора, които да искат ваксината на AstraZeneca.  Има опасност да бъдат изхабени флаконите. Затова викаме хора, записани за следващите дни", обясни Дарина Стоянова, главна медицинска сестра на КОЦ - Бургас. 

Репортери: Виктория Бояджиева и Цеца Алексова.

1 милион са вече починалите с COVID-19 в Европа

Възобновиха ваксинациите с AstraZeneca в Европа

Нова доставка на ваксини в страната