Премиерът бе на посещение в Разград

"Имаме готовност да произвеждаме милиони ваксини срещу COVID-19. До три месеца ще имаме готов завод". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който посети производствената база на „Биовет“ АД. 

Възобновиха ваксинациите с AstraZeneca в Европа

 

Нова доставка на ваксини в страната

„България отново показва, че в иновациите, в най-добрите технологии и в науката е много напред“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов. Премиерът посочи, че вече е информирал Европейската комисия за капацитета на новия завод в Разград, за производствената апаратура, с която разполага и техническите му възможности. 

„В следващите години ваксинацията ще е от съществено значение. И ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини“, изтъкна Борисов.

Инвестиционният проект на компанията в Разград е за общо 400 млн. лева, от които близо 120 млн. лева са за производствените инсталации за ваксини. В резултат на проекта ще бъдат разкрити 350 нови работни места. Проектът включва разширение на инсталация за производство на междинни продукти, инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и фотоволтаична централа в Разград. Предвижда се разширяване на съществуващото предприятие посредством изграждане на новия завод и фотоволтаична електроцентрала за собствени нужди.

В рамките на посещението си в Разград премиерът Борисов акцентира също върху сериозната подкрепа, която правителството е оказало за развитието на общината. Миналия месец кабинетът отпусна близо 2 милиона лева за ремонт на уличната инфраструктура в града, както и 1,2 млн. лв. за продължаване на строително - монтажните работи по консервация, реставрация и адаптация на джамията „Макбул Ибрахим паша“. Преди седмица кабинетът осигури и над 80 000 лева за почистване коритото на р. Бели Лом.

 

По-късно премиерът посети ферибота край Силистра.

"Надявам се Румъния да се съгласи да направим още един мост на река Дунав. Това, което поехме като ангажимент, вече е факт“, изтъкна Борисов и напомни, че преди да бъде възстановен фериботът, над 200 тира са минавали през града всеки ден. Министър-председателят специално благодари на румънската страна и изрази надежда, че след възстановяването на ферибота, ще се постигне съгласие и по темата за изграждането на още един мост на р. Дунав. Премиерът Борисов обърна внимание, че транспортният коридор по оста Юг - Север е от голямо значение за целия регион и е важно той да бъде активно развиван. Министър-председателят посочи още, че за цяла Северна България изграждането на АМ „Хемус“ също е ключово и затова правителството неотклонно следва изпълнението и на този поет ангажимент.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза още, че в рамките на мандата правителството е подпомогнало развитието на община Силистра с близо 10,5 милиона лева, отпускайки включително над 2,3 млн.лв. за болницата в града и 1,6 млн.лева за стадиона. Подобрена е също инфраструктурата на територията на общината. Наред с това за четири години по линия на Министерството на образованието и науката са отпуснати над 6 млн. лв. за подобряване на образователната инфраструктура, ремонти и изграждане на съоръжения в училища и детски градини в област Силистра. Одобрени са проекти и за изграждане на STEM центрове и образователна среда в седем училища на територията на областта за над 1 млн. лв.

Той коментира и шпионския скандал у нас. "Заявявам към ръководителите на руските дипломати: "Спрете да шпионствате в България"", каза Борисов. И благодари на главния прокурор за личната му ангажираност към случая. 

"Нашето евроатлантическо партньорство е незаобиколим фактор. По същия начин методично, при всеки един случай, твърдо ще отстояваме националната си сигурност и независимост", категоричен бе премиерът.

 

 

След това премиерът посети Дулово, където провери ремонтирана детска градина.