Валежите затрудниха движението на много места в страната

Синоптиците предупреждават, че валежите ще се усилят през следващите дни. В сила е жълт код заради снега и дъжда в 13 области - главно в Западна и Централна България. Снегът достигна 10-15 сантиметра в София и Перник, а в Смолян вече е над 20. Тази вечер в Северна България дъждът премина в сняг. Утре се очакват още по-силни валежи с натрупвания и преспи. Жълтите кодове в понеделник обхващат почти цялата страна. 

Днес валежите затрудниха движението на много места в страната. Повече от 360 снегорина почистваха пътищата на България. 112 машини са почиствали снега само в област София.

„Всички първокласни и второкласни пътища са почистени и проходими при зимни условия. Валежите  ще продължат”,  каза инж. Румен Сачански,  директор на Областно пътно управление-София.

ВНИМАНИЕ: Опасност от лавини в планините

Зимните условия накараха любителите на планината да се отправят към Витоша. Но на разклона за лифт Драгалевци към хижа „Алеко” полицаите връщаха шофьорите още от сутринта.

Естествено – имаше и недоволни. „Десетки коли и стотици хора чакат в неделя. Това е един от последните дни, в които човек може да се наслади на хобито си”, каза Кръстьо Пеев.

Пътят в ниската част е почистен и опесъчен. Който иска – може да поеме нагоре по баирите пеша. Там обаче сезонът е друг. На 1800 м надморска височина снеговалежът и навяванията продължават цяла нощ. С преспите се борят както хора, така и техника.

Силният снеговалеж затрудни трафика в страната

В градски условия или в планината – съветите за шофьорите са еднакви: да тръгват на път подготвени.

„Нека хората да се съобразяват със зимните условия, които са по случай първа пролет. Имахме много случаи с летни гуми”, призова Сачански.