Има ли деца с тежко протичанен на COVID-19?

"Нараства броят на децата със заразата, засега имаме четири деца, а от март досега при нас са били 14 деца с умерено тежко боледуване. Нямаме критично болни деца. Имахме и тримесечно дете, което бе с усложнения, както и 17-годишен, широк е възрастовият диапазон, това каза в презаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS доц. д-р Даниел Илиев, н-к на отделението за интензивно лечение в СБАЛДБ.

Той заяви още, че вирусът действа на случаен принцип, не може да се направи прогноза при кое дете ще протече тежко, а преобладаващата част от децата са без придружаващи заболявания, като при случаи със съпътстващи заболявания има по-голяма вероятност за усложнения.

Лекарят е убеден, че спазването на мерките и ваксинацията са основните оръжия, с които ще се пребори заразата.

В предаването д-р Момчил Баев, експерт по социална медицина, също сподели, че вирусът се е подмладил, макар и миналата година да е имало усложнения при деца, но не се е говорело по-малко за тези случаи.

Относно това какъв риск представляват учебните заведения и детските градини той заяви, че над милион от популацията в България работи в образователната система, учители, служители, ученици, които са в близък контакт много дълго време, което прави учебните заведения рисково място за разпространяване на заразата.

Според него мерките се се забавили и затова сега ръстът на заразените се увеличава и скоро може да се стигне до 10 000 хоспитализирани, като легла ще се намерят, но няма кой да стои до тези легла.

Медикът е убеден, че децата остават безсимптомни през по-голямата част от времето и обикновено те заразяват възрастните. 

За мултисистемния синдром д-р Баев заяви, че засяга различни съдове и системи, а децатат понякога дават отрицателен тест, затова е хубаво е да се правят антигенни тестове и PCR тест. 

Той информира още, че за последните 7 дни 871 са децата, заразени с COVID, а за 14 дни са 1634.

Момчил Баев смята, че до края на годината ще има ваксина за деца.

Педиатърът д-р Тодор Тодоров също констатира, че са се увеличили случаите на деца с COVID, но за радост не протичат тежко.

За него трябва да се намери баланс между присъственото и онлайн обучение, като това ще е най-добрият вариант да протича образованието на децата.

Лекарят заяви още, че имунната система се подпомага с правилна профилактика.

Той бе категоричен, че при първите симптоми родителите трябва да спрат детето да излиза и да ходи на училище.

За мултисистемният синдром д-р Тодоров добави, че не е изненада и той се появява и при други инфекции, но детският организъм е много силен и е способен да преодолее сериозната болест.

Вижте повече във видеото.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.