МЕРКИТЕ В ЧУЖБИНА: Какви са изискванията на най-популярните дестинации?

"Клиентите се поуспокоиха и имаше бум на сключване на туристически застраховки. Българинът малко придоби застрахователна култура. В момента повече клиенти търсят пълно покритие, докато преди се търсеше най-евтиното. Вече се търсят застрахователни суми над 50 000 евро, които покриват болнични разходи, транспорт", това каза в предаването "Социална мрежа" по NOVA NEWS София Антонова, изпълнителен директор на застрахователна компания.

Тя информира и за някои нови услуги, които предлагат застрахователните компании, съобразно настоящата обстановка. Една от тях е застраховка телемедицина, чрез която клиент може да направи медицинска консултация от разстояние, и то не само с личния си лекар. Също така има и киберзастраховка, предназнечана да окаже съдействие на клиенти при киберпрестъпления.

Застрахователят посъветва клиентите и туристите да чета всички условия преди да се подпише договор за застраховка, като целта е да се подпомогне клиентът и каквото и да се случи, да бъдат подсигурени от застраховката.

Тя добави, че все повече застрахователите се опитват да предложат гъвкави условия на приемливи цени.

Даниела Стоева, член на борда на Европейската асоциация на туроператорите, сподели, че туризма се опитва да работи в тези условия, като добави, че миналата година за някои е имало някакъв сезон и това са били ориентираните към вътрешния пазар, но подчерта, че над 7 милиарда са приходите от чуждите туристи у нас за 2019, а това изцяло е липсвало през 2020. 

Според нея най-голямата грешка на България е липсата на реклама и маркетинг за културния туризъм, който страната безспорно притежава..

Даниела Стоева информира, че ЕК е издала комюнике за устойчиво завръщане на пътуванията, като устойчивостта е много важна, защото постоянното затваряне и отваряне е особено вредно за хората занимаващи се с туризъм.

Тя подчерта, че в рамките на страната няма да има проблем за пътувания, а още от миналото лято е имало толеранс към българските туристи. Но те трява да търсят не само морето, а и планините, кдето се предлагат чудесни условия за туризъм.

За противоепидемичните мерки Даниела Стоева бе категорична, че от началото на ограниченията всички мерки се спазват в туризма, навсякъде и туристическият продукт не е мястото, където се разпространява заразата.

В "Социална мрежа" Рая Милова, управител на туристическа агенция, заяви, че много хора искат и са готови да пътуват, като са малко местата, до киото може да се пътува свободно: Щвейцария, Малта, Дубай ОАЕ, Йордания и Мексико.

За  Занзибар тя  сподели, че може да се пътува без ПСР тест, но има карантина от десет дни в България след връщане оттам.

Рая Милова информира, че Малдивите са сигурна дестинация, Гърция официално отваря сезона на 15 май, Турция отваря също, а първото условие за пътуване е да се направи ПСР тест, като всяка държава след това има свои условия и мерки.

Според нея цените на пътуванията не са се променили много, а търсенето е голямо. Работата на агенциите е по-малко, но в същото време има доста работа по смяна на самолетни биети, връщане на суми на клиенти заради отменени почивки и пътувания.

Вижте повече във видето.

Всички новини от NOVA NEWS гледайте в канала на телевизията във Vbox7.