Отново се извиха опашки пред центровете за ваксинация

Отново се извиха опашки пред центровете за ваксинация, "зелените коридори" се възстановяват. Възможно е още в края на другата седмица желаещите да се имунизират да могат да избират вида ваксина, който да получат. А заради коронавируса хематолози отчита спад на кръводарителите у нас.

ВМА отвори "зелен коридор" за ваксиниране

200 хиляди ще са новите дози, които очакваме още през следващата седмица, съoбщи вчера премиерът. А за април доставките трябва да стигнат 1 милион дози - именно тогава се предполага, че хората вече ще имат възможност да избират с кой точно препарат да се имунизират.

Общо 4 са кабинетите в един от пунтовете за имунизации на болница „Пирогов”, в които се поставят ваксини. Препаратът, който се използва, е само "AstraZeneca". От лечебното заведение съобщиха, че разполагат с достатъчни количества и ще могат да ваксинират не само хората с предварително запазен час през онлайн регистъра, но и тези без запазен час. "Зелен коридор" днес е отворен и във ВМА.

Възможността за ваксинация с "AstraZeneca" важи за всички,  без значение дали попадат в действащите фази от националния ваксинационен план - съобщиха от „Пирогов”.

Масова ваксинация в Русенско, Кюстендил е на ръба

И докато в столицата има опашки от чакащи за имунизация, то на някои места в страната - като Русенска област, ваксини има, но не и желаещи. Един от пунктовете, работещи днес, е в град Бяла. Хората там обаче се отказват, защото предпочитат РНК ваксина. През системата са се записали и много англичани, живеещи у нас. Заради непознаване на езика обаче правят регистрацията си на грешно място.

 

 

„За мен  това по-скоро е грешка - да се запишеш от София в Бяла, след като можеш да се запишеш на много места. Имаме случаи от Разград, защото като ги прозвъняваме, те се отказват”, обясни прокуристът на болницата Димитър Димитров .

А на базата на нови изследвани експерти у нас твърдят, че имунитетът след преболедуване е продължителен и сходен с този след ваксина.

Проф. Христова: Няма да има нужда от ново затваряне, ако сме разумни

„Имаме вече хора с едногодишен имунитет. Така че независимо, че нямаме година от ваксинацията - поне година ще има продължителност”, смята проф. Ива Христова.

Всичко обаче ще зависи от мутациите на вируса, които ще се появят и разпространят у нас. Според проф. Христова ограниченията вече дават резултат.

„Това е една мярка за насилствено "вкарване" на разумност. Ако ние сме разумни, няма да има нужда от затваряне. Ако ние разберем, че не трябва да се събираме, мерките могат да бъдат и по-меки”, смята тя.

До момента в Нациналния център по заразни и паразитни болести не са доказали циркулацията в страната на друг нов щам, различен от британския.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК