Мерките са част от опитите на двете страни да се справят с коронакризата

Германия и Италия въведоха нови правила за пристигащите на тяхна територия.

Вече всеки ще трябва да покаже отрицателен тест за коронавирус на летищата в Германия. Досега това се искаше само от идващите от държави с висок риск.

Италия налага карантина и за пристигащите от ЕС

А Италия въведе задължителна карантина, дори за идващите от страни в Европейския съюз. Досега 5-дневната изолация беше само за хора извън общността.

Според новите правила в Германия, пристигащите ще трябва да носят отрицателен тест, направен в последните 48 часа. Изключение са само децата под 6-годишна възраст. Дори с отрицателния тест, може да се наложи карантина след пристигане. Това зависи от правилата във всяка от 16-те федерални провинции. 

Тези правила ще са в сила до 12 май. Остава открит въпросът какво ще правят хората, които дават положителни проби на тестовете преди качване в самолета. На остров Майорка например отделиха специален хотел, в който изолират такива чужденци.

Междувременно двете най-големи вериги от лечебни заведения в Берлин спряха да поставят ваксината на AstraZeneca на свои служителки под 55-годишна възраст. От „Шарите” и „Вивантес” казват, че причината са тромбозите, които са засечени при млади жени в различни държави. В клиниките на двете системи работят над 36 000 медици. Същото решение обявиха и властите в Канада. Оттам посочиха случаите на тромбози и казаха, че искат да се направят нови тестове и изследвания, преди да подновят използването на препарата. Досега в Канада са сложени 307 000 ваксини на AstraZeneca и не е засечен нито един здравословен проблем.

А премиерът на Италия Марио Драги и съпругата му Мария се ваксинираха точно с AstraZeneca. Двамата получиха първа доза в големия център за ваксинации, открит на гарата „Термини” в Рим. Публичната ваксинация е част от опитите на властите в Италия да убедят повече хора да се имунизират. С тази цел ще има и стриктни мерки по време на великденските празници.

ПИТАЙ ЗА ВАКСИНИТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК