Това става със заповед на здравния министър

Тази седмица трябва да бъде обявен точен график за връщане на учениците в класните стаи от понеделник. Единствено 12 клас са в онлайн обучение, останалите – в пролетна ваканция. А от днес детските градини и яслите са отворени, но при слаба посещаемост.

Кои мерки разхлабват от 1 април (ЗАПОВЕД)

В 123-та детска градина в София днешният ден носи усмивки. Въпреки че вирусът вече е нанесъл сериозни щети тук и дори е отнел живота на една от служителките, Биляна Георгиева се връща сред децата с нетърпение.

„Идвам с много голямо желание, особено последното затваряне беше тежко и за нас. Ние си обичаме професията и сме тук, защото тези деца са нашият живот”, казва тя.

В градината има общо 278 деца. Днес обаче се връщат по-малко от половината - 120.

„Това се дължи на пандемията. Някои от родителите смятат, че в момента не е най-подходящият момент да доведат децата си в детско заведение”, коментира Валентина Колева - директор на 123 детска градина в София.

За да са спокойни родителите, тук е създадена организация за стриктно спазване на мерките. „Успели сме да подсигурим един режим, в който децата да влизат през пет входа”, коментира още тя.

Децата вече имат изградени навици и се справят отлично. „И за входове, и за дезинфекциране на крачета, на ръчички, за миене на ръце - тези неща са усвоени и не са им трудни, дойдоха абсолютно подготвени”, казва Биляна Георгиева.

Учениците от 12 клас също вече са свикнали с онлайн обучението. Ванеса Горанова обаче разчита от понеделник да е отново в класната стая. „Най-добре е, за да няма голямото струпване, да има редуване. Но за начало да се върнат хората, които ще имат изпити, както 7-ми, така и 12-ти клас”, смята тя.

Съученикът й Теодор Велинов също учи от вкъщи. Смята обаче, че след почти цяла година онлайн обучение, шансът за висока оценка на матурата не е голям. „Друго е, когато някой застане пред теб и ти го обясни, отколкото едно екранче, от което го слушаш. Миналата година учениците от 12 клас бяха онлайн само 2 месеца и в крайна сметка им махнаха двама автори от матурата. Ние сме почти цяла година онлайн и няма такава тенденция, да се махне дори един автор”, коментира той.

До края на седмицата ще бъде обявен точен график кои класове се връщат присъствено в училище от 12 април. За дългогодишния преподавател Веселин Стефанов схемата е ясна.

„Хубаво е да се върнат поне от 1 до 4 клас всички ученици, както и 7 и 12, на които им предстоят много важни изпити. Хубаво е да се преговори тук и да се види където има дефицит, да се коригира”, казва тя.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК