Настояват да им бъде разрешено да работят нормално

От големите нехранителни магазини, с площ над 300 квадратни метра, се готвят за протест. Причината е, че могат да работят само отвън и смятат, че това води до нарушаване на мерките срещу COVID-19, а не обратното.

Именно отвън се стигало до струпване на клиенти, докато широките пространства вътре стоят празни. Затова от бранша искат незабавно да им бъде разрешено отново да започнат да работят нормално.

Продажбата на техника в един от големите магазини в София става навън, под навес. Клиентите минават през истинско приключение, докато купят това, за което са отишли.

„Ситуацията е изключително трудна. Посрещаме ги на входа, съдействаме с консултация, когато имат нужда от такава, изваждаме уредите, които искат да закупят, те ги разглеждат, избират, плащат навън в брой или с пос терминал, след което взимат уредите”, обяснява Хермина Хачикян, миниджър „Продажби” в голям магазин за техника.

Магазините за нехранителни стоки с отворено писмо до правителството и Щаба

През това време магазинът е празен. От бранша обмислят протестни действия заради начина, по който трябва да работят.

„Разполагаме с всички ресурси, които са необходими, за да осигурим дистанция в търговските зали - и дезинфектанти, и всичко необходимо”, заявява Хермина Хачикян.

„Исканията ни са незабавно да бъдат преразгледани мерките и да ни бъде дадена възможност да работим. В противен случай имаме готовност и бихме предприели дори и протести”, добавя тя.

Ресторантите и заведенията също имат право да работят на открито. В студените дни обаче няма никакви клиенти. Така не правят и обороти. И от този бранш настояват за преосмисляне на мерките и да обслужват клиенти и вътре.