Според директора причината е в заповедта на здравния министър

Недоволство на родители на деца с увреждания в Русе. Причината - намалени часове за ползване на басейн за водни упражнения. Закритият басейн е собственост на спортното училище. Освен това - отоплението в сградата било спряно.

БЛАГОТВОРИТЕЛНО: Събраха пари за деца с увреждания в Русе

Седем години  треньорът на фондация „Александър Русев“ - Илиян Русев-Скури, напълно безплатно работи с децата с увреждания. Заради липсата на собствена база, през лятото  фондацията безвъзмездно ползва открит басейн, а през зимата - закрития комплекс на Спортното училище, където направили ремонт.

И въпреки договорните отношения , преди няколко дни директорът на спортното училище съобщава, че намалява времето, в което децата с увреждания  могат да ползва басейна. И  разпорежда във водата да влиза само по едно дете на час. Родители и треньор не са съгласни, защото площта била голяма и разстоянието - безопасно.

ИЗМАМА С ДАРИТЕЛСКИ СМЕТКИ ЗА ДЕЦА В НУЖДА: Говорят част от потърпевшите

Водната рехабилитация подобрява състоянието на повече от  80 деца с различни диагнози. Затова техните родители са разтревожени от спирането на тренировките. И потърсиха сметка от директора на спортното училище.

Недоволството сред родителите расте и от факта, че за останалите спортисти времето за ползване на басейна не било редуцирано. Треньорите отрекоха, а директорът на спортното училище  се позова на заповедта на министъра на здравеопазването.

За пореден път чупят въртележка за деца с увреждания

„Редуцирането е заради заповедта на министъра, заради техническите възможности на съоръжението. Трябва търпение, единственото, което е необходимо”, обясни директорът на училището Деница Великова.

Надеждата за възпитаниците на фондация „Александър Русев“ е в изграждане на плувен комплекс за хора с увреждания. Част от необходимите пари вече са събрани от редица благотворителни инициативи.