Здравните власти с актуална информация

Отчитаме първи крачки от края на третата вълна с много крехки тенденции за спад на заболеваемостта. Това обяви на традиционния брифинг в четвъртък здравният министър проф. Костадин Ангелов.  

Висок брой починали с COVID-19, но и много излекувани

Той каза, че 74% от леглата за неусложнени пациенти на национална база са заети. Заетостта на интензивните легла е 64%, като и тук властите отчитат тенденция за намаляване.

„По отношение на излекуваните и потвърдените случаи на седмична база - доближаваме числото на потвърдените случаи с броя на излекуваните. За последната седмица положителните проби са 21 788 - 19 105 са излекуваните”, съобщи ресорният министър.

По 14-дневна заболеваемост България в момента е с 635 на 100 000 души, което ѝ отрежда 9-о място в Европейския съюз и 4-то на Балканите. По отношение на смъртността сме на 2-о място в ЕС след Унгария и на 2-о място на Балканите след Северна Македония.

„Вътрешното разпределение на случаите - имаме няколко области с над 700 на 100 000 души. За изтеклите 14 дни на първо място е София, следвана от Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. С най-ниска заболеваемост са Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Проф. Ангелов обяви, че се наблюдава положителна тенденция от Бургас, където кривата е пречупена и заболеваемостта върви надолу.

Кои ученици се връщат в клас от 12 април?

„Все още не сме достигнали нивата от ноември месец, което ни изравнява със ситуацията от преди 2 седмици – прехвърли се платото и тенденцията е надолу, но е крехка, защото спадът е само със 7%”, обясни началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

Според него относно смъртността също не сме достигнали връхната си точка от декември 2020 година. Тогава данните показват 27,7 на 100 000 починали, а днес – 23,2 на 100 000. Тенденцията обаче е покачваща се.

„Има отчетлив спад на натиска върху болниците. Повишението на случаите на едноседмична база е само 3%. В интензивните отделения покачването е 0.6%. Има показатели на спад в заболеваемостта, но това са крехки тенденции”, добави той.

 

 

По темата за ваксината на AstraZeneca министър Ангелов обяви решението, взето на извънредно заседание на ваксинационния щаб в сряда. Властите са категорични, че поставянето на препрата у нас ще продължи. Ваксината обаче ще се прилага с повишено внимание на жени под 60 години и няма да се поставя на такива, които имат повишен риск от тромбоза. "Решението ни е идентично с това на други европейски държави", подчерта Ангелов.

При какви симптоми ваксинираните с AstraZeneca трябва да се обърнат към лекар

Здравният министър подчерта, че категорично не очаква покачване на случаите на COVID-19 след изборите. Представители на РЗИ са следили организацията – струпването на хора е било извън сградите, носели са се и маски.

По отношение на големите магазини, Ангелов обясни, че няма да се направи изцяло това, което те искат. Най-вероятно ще бъдат заложени квадратни метри за човек. Заповед за разхлабване на мерките ще бъде разпространена по-късно днес.

 

 

ВСИЧКО ЗА ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 ЧЕТЕТЕ ТУК

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК